Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

A Jewel Made in Greece: Στις 27/2 η βράβευση των σχεδιαστών

Περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες παρευρέθησαν στα εγκαίνια της πρώτης ομαδικής έκθεσης ελληνικού εικαστικού κοσμήματος «A Jewel Made in Greece» που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο «Τεχνόπολις».
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα 26 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, που εκπροσωπούν το εικαστικό κόσμημα, καθώς και έξι δημιουργών που υπήρξαν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη και εξαγωγή του ελληνικού κοσμήματος. 


Στις 27 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης τριών εκ των συμμετεχόντων σχεδιαστών, όπως τους επέλεξε το κοινό που επισκέφθηκε την έκθεση, αλλά και τιμητική αναγνώριση των φορέων που προσέφεραν την αιγίδα τους, των μουσείων και οίκων που συμμετέχουν τιμητικά και του Αργυρού Χορηγού.

Η έκθεση, η οποία λήγει την 1η Μαρτίου, στόχο έχει την παρουσίαση και προώθηση της εικόνας του ελληνικού εικαστικού κοσμήματος που δημιουργείται σήμερα στην Ελλάδα, ενώ φιλοδοξεί να μεταφερθεί και στο εξωτερικό, ώστε να συμβάλει στην θετική εικόνα και την προσπάθεια εξωστρέφειας της χώρας.

Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας της έκθεσης είναι και το CultureWizz. 


Η έκθεση «A Jewel Made in Greece» ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ως ιδέα της εικαστικής σχεδιάστριας Μαίρης Σαμόλη με την επιμέλεια της διακεκριμένης Ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού. Την διοργάνωση είχε η Smart Art.

Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά αντίγραφα κοσμημάτων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Tα πιστά αντίγραφα από το Εθνικό Αρχαιολογικό, Νομισματικό και Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τα παραχώρησε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων – ΤΑΠ.

Συμμετέχουν επίσης τιμητικά με κοσμήματα δημιουργημένα τις δεκαετίες 1970 έως 1990 οι Οίκοι Βερυκοκάκης, Βουράκης, Ζολώτας, Κατραμόπουλος, Λαλαούνης, Φανουράκης, και η Εθνική Λυρική Σκηνή με κοσμήματα από την παράσταση Fedora του Ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ και από την παράσταση Tosca του Σκηνογράφου Νίκου Πετρόπουλου.

Τιμητικά συμμετέχουν και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου με κοσμήματα- έργα του Γλύπτη, η Μέδουσα Aίθουσα Τέχνης – Μαρία Δημητριάδη με κοσμήματα εικαστικών από την συλλογή της Μαρίας Δημητριάδη και η Gallery Ελένη Μαρνέρη, με παλαιά κοσμήματα από τις συλλογές της. Επίσης, παρουσιάζεται μία ιδιωτική συλλογή κοσμημάτων υπογεγραμμένων από τη Μαρουλίνα.Στην έκθεση συμμετέχουν με νέες δημιουργίες οι καλλιτέχνες:

Αναστασοπούλου Μυρτώ,

Βουτσινάς Μάριος,

Δασκαλάκη Ελένη,

Ζαχαριάδης Μάξιμος,

Ζούλοβιτς Μάγια,

Ιωαννίδη Κατερίνα,

Καζιάλε Σταυρούλα,

Κανάκης Σπύρος,

Κανδαράκη Αναστασία,

Καραγεώργη Τίνα,

Καρακαλπάκη Χριστίνα,

Κάτσαρη Ραλλού,

Κλειτσιώτης Απόστολος,

Λορεντζάτου Πιερρέττα,

Μακρή Ιλεάνα,

Μάστορη Μαρία,

Μπουκογιάννη Ντόλυ,

Michael Pelamidis,

Πετζετάκη Μαρία,

Πετρίδη Μαριάννα,

Πετσάλη Αμαλία,

Σαμόλη Μαίρη,

Σαπουνά - Έλλις Πoλίνα,

Σούμπλη Χριστίνα,

Φραγκάκη Λιλή
Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκε και εκδόθηκε λεύκωμα με φωτογραφίες και κείμενα που περιλαμβάνει αναλυτικά την ιστορική αναδρομή καθώς και τις 26 συμμετοχές των καλλιτεχνών.

Eπίσης, δημιουργήθηκε από την Μαίρη Σαμόλη ένα συμβολικό στεφάνι από κοσμήματα και των 26 καλλιτεχνών, το οποίο θα διατεθεί υπέρ των σκοπών του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών Καλλιπάτειρα και του Συλλόγου Φίλων του Ζαππείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου