Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Αποκαλυπτήρια για το πρώτο άγαλμα του Charles Dickens στη Βρετανία

Ο Charles Dickens απέκτησε το πρώτο του άγαλμα στη Βρετανία, στην επέτειο των 202ων γεννεθλίων του.  


Αγάλματα του συγγραφεά υπήρχαν μέχρι σήμερα μόνο στο εξωτερικό.

Το μπρούτζινο άγαλμα του συγγραφέα τοποθετήθηκε στο Guildhall Square του Πόρτσμουθ, την πόλη στην οποία γεννήθηκε.
Στην τελετή αποκάλυψης του μνημείου, που κόστισε 140.000 στερλίνες, παρευρέθησαν περισσότεροι από 100 προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένων και 40 μελών από την οικογένεια του Dickens.

Ο Dickens είχε ζητήσει όταν πεθάνει να μην υπάρξει κανένα μνημείο της ζωής του, πέραν των δημοσιευμένων έργων του. Ωστόσο,  ο πρόεδρος της επιτροπής αγάλματος του Charles Dickens, ο καθηγητής Tony Pointon, δήλωσε πως η εκδήλωση σηματοδοτεί «μια θαυμάσια ημέρα για το Πόρτσμουθ». «Όταν μας ήρθε η ιδέα πριν από 20 χρόνια, γνωρίζαμε ότι το άγαλμα έπρεπε να στηθεί στον τόπο γέννησής του. Τελικά, μετά από χρόνια εράνων ο Charles Dickens και η πόλη παίρνουν αυτό που τους αξίζει».

Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Martin Jennings, ο οποίος είχε δημιουργήσει αγάλματα των ποιητών John Betjeman και Philip Larkin.

Αξίζει να αναφερθεί πως αν και υπάρχουν αγάλματα του Dickens στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, αυτό είναι το πρώτο άγαλμα του συγγραφέα στη Βρετανία. 

Πηγή: BBC
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου