Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

«Από τον Αγαμέμνονα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο» - Ο Καναδάς τιμά την Αρχαία Ελλάδα


Το Αρχαιολογικό και Ιστορικό Μουσείο του Μοντρεάλ, Pointe-á-Calliére, και το Ιστορικό Μουσείο του Καναδά, ανακοίνωσαν την παγκόσμια πρεμιέρα της έκθεσης «Οι Έλληνες – Από τον Αγαμέμνονα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μοντρεάλ του Καναδά από τις 12 Δεκεμβρίου του 2014 έως τις 26 Απριλίου του 2015, και στο Γκατινώ από τις 5 Ιουνίου έως κτις 12 Οκτωβρίου του 2015.

Η έκθεση καλύπτει περισσότερα από 5.000 χρόνια ελληνικού πολιτισμού, από τη Νεολιθική Περίοδο μέχρι την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Είναι προνόμιο να καλωσορίζουμε αυτήν την έκθεση – τη μεγαλύτερη που έχει παρουσιαστεί στο Μουσείο από τότε που ανοίξαμε, το 1992», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Pointe-á-Calliére, Francine Leviévre. «Ως το μόνο αρχαιολογικό μουσείο του Καναδά, το Pointe-á-Calliére είναι υπερήφανο που θα παρουσιάζει αρχαιολογικούς θησαυρούς από την Αρχαία Ελλάδα. Μια έκθεση τέτοιας έκτασης και σημασίας αποτελεί επίσης ένα ηχηρό αφιέρωμα στις Ελληνικές κοινότητες του Μοντρεάλ και όλου του Καναδά».

Η έκθεση «Οι Έλληνες – Από τον Αγαμέμνονα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο» είναι η ευρύτερη και περιεκτικότερη έκθεση για την Αρχαία Ελλάδα που έχει παρουσιαστεί ποτέ στη Βόρεια Αμερική. Θα περιλαμβάνει περισσότερα από 500 αντικείμενα από 22 Ελληνικά μουσεία, συμπεριλαμβανομένων πολλών αντικειμένων που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά εκτός Ελλάδας.

Το ταξίδι θα ξεκινήσει από το 6.000 π.Χ., αποκαλύπτοντας τις βαθιές ρίζες του Ελληνικού Πολιτισμού, και θα τελειώνει τις ημέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου (356-323 π.Χ.), οι στρατιωτικές κατακτήσεις του οποίου δημιούργησαν μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της αρχαιότητας. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τον θρυλικό Βασιλιά Αγαμέμνονα, τον ηγέτη των ενωμένων Ελληνικών δυνάμεων κατά τον Τρωικό Πόλεμο (12αι. π.Χ.) και έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας. Παράλληλα, θα μάθουν για τα διάφορα ορόσημα της Ελληνικής ιστορίας και της ιστορίας της ανθρωπότητας: τη γέννηση της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, του θεάτρου και των τεχνών, της επιστήμης και της ιατρικής, ενώ θα δουν το πώς λειτούργησε η πρώτη δημοκρατία και θα ανακαλύψουντ τα εργαλεία που την κατέστησαν εφικτή.

Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται το πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρέθηκε κοντά στην Πέλλα, Κούροι και εκθαμβωτικά κοσμήματα που βρέθηκαν σε βασιλικούς τάφους, μεταξύ των οποίων δυο νεκρικά προσωπεία από της Μυκήνες, κράνη πολεμιστών, κ.α.

Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου