Κυριακή 18 Μαΐου 2014

«Ξήλωσαν» την διευθύντρια του μουσείου Picasso στο Παρίσι

Η επικεφαλής του μουσείο Picasso, Anne Baldassari

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το μουσείο Picasso στο Παρίσι, που παραμένει κλειστό για το κοινό από το 2009, μετά την απόφαση του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού να απολύσει την διευθύντρια του μουσείου. Η ίδια αρνείται να αποχωρήσει από τη θέση της.

Όπως αναφέρει το Reuters, η απόλυση αυτή ανακοινώθηκε την ώρα που μια επαπειλούμενη «εξέγερση» των εργαζομένων του μουσείου αλλά και η διαμάχη που υπήρχε σε ότι αφορά τις εργασίες ανακαίνισης, απειλούν να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στο άνοιγμα του μουσείου, το οποίο περιέχει την μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή έργων του Ισπανού καλλιτέχνη.

Η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Aurelie Filippetti έλαβε την σπάνια απόφαση να απολύσει την Anne Baldassari καθώς η έκθεση των επιθεωρητών εργασίας, την οποία είχε παραγγείλει το υπουργείο, βρήκε ότι το μουσείο βρίσκεται σε κρίση με «βαθειά δυστυχία και ένα αγχωτικό περιβάλλον που απειλεί τους εργαζόμενους», όπως αναφέρονταν στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, περισσότερο από το ήμισυ του προσωπικού του μουσείου υπέγραψε email με το οποίο κατηγορούσε την κα Baldassari για αυταρχισμό και μεροληψία.

Οι γαλλικές αρχές θέλουν επίσης να «κάνουν ειρήνη» με τους απογόνους του Pablo Picasso, που τις κατηγόρησαν ότι ατιμάζουν τον καλλιτέχνη με τις συχνές καθυστερήσεις του ανοίγματος του μουσείου.

Από την πλευρά της, η Anne Baldassari αρνείται να αποχωρήσει, λέγοντας πως είναι το θύμα μιας πολιτικής συνωμοσίας και πως θα λογοδοτήσει μόνο στον γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, σύμφωνα με την Telegraph.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο RTL, «προσπάθησαν πολλές φορές να με ωθήσουν προς την παραίτηση, όμως είμαι πεισματάρα και δεν παραιτούμαι εύκολα», συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά ήταν οργανωμένα».

Το μουσείο, το οποίο φιλοξενεί περίπου 300 πίνακες του Picasso, στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα στο κέντρο του Παρισιού. Μετά από εργασίες ανακαίνισης 52 εκατ. ευρώ, το μουσείο αναμένονταν να ξανα-ανοίξει για το κοινό τον Ιούνιο. Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε πως «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να καθυστερήσει το άνοιγμα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Reuters, The Telegraph
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου