Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

Διχάζει η απόφαση βρετανικού μουσείου να πουλήσει αρχαίο αιγυπτιακό άγαλμα


«Καταστροφικά» χαρακτήρισε ο γνωστός συγγραφέας βιβλίων κόμικ, Alan Moore, την απόφαση του Northampton Borough Council να προχωρήσει σε δημοπρασία ενός αρχαίου αιγυπτιακού αγάλματος, του Sekhemka, ηλικίας 4.000 ετών, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκταση του μουσείου του Northampton και της γκαλερί του.
Το άγαλμα δημοπρατήθηκε χθες από τον οίκο Christie's και πωλήθηκε προς περίπου 15,8 εκατ. στερλίνες, έναντι της αρχικής εκτίμησης για 6 εκατ. στερλίνες. 

Το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας έχει ήδη προειδοποιήσει πως εάν προχωρήσει η πώληση, το μουσείο είναι πιθανό να χάσει την επικύρωσή του, και συνεπώς δεν θα είναι επιλέξιμο για μια σειρά μελλοντικών χορηγιών και χρηματοδοτήσεων.

Ο Moore είχε υποστηρίξει πως η πώληση του αγάλματος, «υπονομεύει μια από τις βασικές αρχές με τις οποίες τα μουσεία αποκτούν τεχνουργήματα για τις συλλογές τους». «Έχω κάνει δωρεές στο μουσείο, όμως δεν θα μπορούσα να το ξανακάνω γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή στο μέλλον αυτά τα δώρα, τα οποία έγιναν καλή τη πίστει θα μπορούσαν να πουληθούν από ένα συμβούλιο».
 
Την Τρίτη, το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της πώλησης του αγάλματος. Μάλιστα, έχει ήδη συγκεντρώσει υπογραφές από την Αίγυπτο, τη Βρετανία, το Βέλγιο και τον Καναδά για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά τους, τόσο ο Christie’s όσο και το Northampton Borough Council επέμειναν να προχωρήσουν στη δημοπρασία, με το Συμβούλιο να τονίζει πως η Αίγυπτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να διεκδικήσει το άγαλμα, προσθέτοντας ότι «ήρθαμε σε επαφή με την αιγυπτιακή κυβέρνηση πριν από δυο χρόνια αναφορικά με τα σχέδιά μας για την πώληση του Sekhemka». Ο οίκος δημοπρασιών τόνιζε πως δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει η πώληση, αφού δεν τίθεται κάποιο ζήτημα ιδιοκτησίας.

Πηγή: BBC, ahram,
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου