Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Αυτή η συλλογή σε ποιόν ανήκει;


Δεν είναι μόνο πολιτική και ανθρωπιστική η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και πολιτισμική. Η επιστροφή εκθεμάτων του κριμαϊκού πολιτισμού, τα οποία είχε δανειστεί ολλανδικό μουσείο στο πλαίσιο έκθεσης αφιερωμένης στην Κριμαία, δημιουργεί νέο «πονοκέφαλο» στις αρμόδιες αρχές. Και αυτό διότι η έκθεση άνοιξε στις 7 Φεβρουαρίου, περίπου 20 ημέρες πριν ξεκινήσει η κρίση που οδήγησε τελικά σε απόσχιση της Κριμαίας και προσάρτησή της στη Ρωσία. Το ερώτημα είναι σε ποια χώρα θα επιστραφούν τελικά τα εκθέματα.

Το ουκρανικό υπουργείο Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε πως όλα τα μουσειακά εκθέματα της έκθεσης «Η Κριμαία – Χρυσός και Μυστικά από τη Μαύρη Θάλασσα», που πραγματοποιείται στο τοπικό ιστορικό μουσείο της Βόννης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Allard Pierson του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, θα επιστραφούν στην Ουκρανία.

«Το Ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αναγνώριση όλων των αντικειμένων της έκθεσης ως κρατικής περιουσίας της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου , το εθνικό Μουσείο Ουκρανικής Ιστορίας θα διασφαλίσει την αποθήκευση και διαχείριση των μουσειακών αντικειμένων από την έκθεση, μόλις επιστραφούν στην Ουκρανία.

Οι συζητήσεις, με το Μουσείο Allard Pierson αναφορικά με τους νομικούς όρους της επιστροφής της έκθεσης στο Κίεβο συνεχίζονται, κατά το ουκρανικό υπουργείο Πολιτισμού.

«Ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί της Ρωσίας, η οποία έχει καταλάβει την Κριμαία προς το παρόν, δεν έχουν καμία νομική και θεσμική βάση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η έκθεση, η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου, περιλαμβάνει συλλογές από πέντε ουκρανικά μουσεία –ενός από το Κίεβο και τεσσάρων από την Κριμαία. Εκτίθενται πάνω από 500 αρχαιολογικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων τεχνουργημάτων από σκυθικό χρυσό, ένα τελετουργικό κράνος, πολύτιμοι λίθοι, σπαθιά, πανοπλίες και άλλα αντικείμενα των αρχαίων Ελλήνων και των Σκυθών.

Αφού, όμως, η Ολλανδία δεν αναγνωρίζει την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, τέθηκε το ερώτημα σε ποιόν θα επιστραφεί η συλλογή. Στα τέλη Μαρτίου, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε σημείωμα προς την Ολλανδία, ζητώντας της να εγγυηθεί την επιστροφή των εκθεμάτων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Κριμαία απειλεί να σταματήσει τη συνεργασία με Ευρωπαϊκά μουσεία εάν δεν επιστραφεί ο σκυθικός χρυσός στα μουσεία της χερσονήσου που τα διέθεσαν, όπως ανέφερε στην επίσημη ιστοσελίδα του το Συμβούλιο του Κριμαϊκού Κράτους.

Η Valentina Matviyenko, βουλευτής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, εξέφρασε την άποψη ότι η συλλογή θα πρέπει να επιστραφεί στην Κριμαία, καθώς αποτελεί μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας της.

«Ο Σκυθικός χρυσός βρέθηκε στην Κριμαία. Αποτελεί μέρος του κριμαϊκού πολιτισμού και της κριμαϊκής ιστορίας. Το ολλανδικό μουσείο έχει υπογράψει συμβόλαιο για την έκθεση απ’ ευθείας με τα μουσεία της Κριμαίας. Η άποψή μου είναι ότι τα εκθέματα θα πρέπει να επιστραφούν εκεί από όπου τα πήραν», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν θα είναι εύκολο να επιστραφεί η συλλογή στα μουσεία της Κριμαίας.

«Το ερώτημα είναι σίγουρα πολιτικοποιημένο. Όμως το υπουργείο Πολιτισμού μας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του υπουργού, καθώς και του ειδικού αντιπρόσωπου της Ρωσίας για τη διεθνή ανθρωπιστική συνεργασία, χειρίζονται το θέμα», σημείωσε.

Το Κρεμλίνο, πάντως, κράτησε αποστάσεις στο θέμα, λέγοντας πως το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών μουσείων, και πως δεν βλέπει λόγο παρέμβασης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε πως αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί σε δια-μουσιακό επίπεδο μόνο –αφήστε τα μουσεία από μόνα τους να καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς και σε ποιον θα πρέπει να επιστραφεί ο χρυσός», δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ο Mikhail Shvydkoi, αντιπρόσωπος του ρώσου προέδρου για θέματα διεθνών πολιτισμικών επαφών.


Πηγή: Itar-Tass, Interfax, Interfax-Ukraine
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου