Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Παγκόσμιο ρεκόρ για το «κρεββάτι» της Tracey Emin στη δημοπρασία του Christie's


Στη τιμή των £2,5 εκατ. πωλήθηκε το έργο μοντέρνας τέχνης της Tracey Amin με τίτλο «My Bed» (Το Κρεββάτι Mου) σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο. Η αρχική του τιμή υπολογίστηκε μεταξύ £800,000 και £1.2 εκατ.
Το έργο του 1998 περιλαμβάνει ένα άστρωτο κρεββάτι και ένα χαλί γεμάτο με άδεια μπουκάλια βότκα, αποτσίγαρα, προφυλακτικά και απεικονίζει ένα θλιβερό χωρισμό που βίωσε η καλλιτέχνης στο παρελθόν. Το έργο, το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Turner το 1999, τέθηκε προς πώληση από τον εκατομμυριούχο συλλέκτη έργων τέχνης Charles Saatchi, ο οποίος το αγόρασε το 2000 στη τιμή των £150.000.

Η Tracey Amin ήταν παρούσα στην κατάμεστη αίθουσα δημοπρασιών όταν το έργο της πουλήθηκε και χειροκρότησε μαζί με το πλήθος. Το «My Bed», ένα από τα σημαντικότερα έργα του κινήματος «Young British Artist» (Νέοι Βρετανοί Καλλιτέχνες) δημοπρατήθηκε για να στηρίξει το έργο του Ιδρύματος Saatchi και σύμφωνα με το Christie’s, η τιμή του είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ για έργο της Emin σε δημοπρασία.

Επίσης, στη δημοπρασία του οίκου Christie’s πουλήθηκε και έργο του Francis Bacon με τίτλο «Study For Head Of Lucian Freud» στη τιμή των £10,6 εκατ. Οι αγοραστές παραμένουν ανώνυμοι.

Πηγή: BBC, Reuters
Επιμέλεια: Φαίη Τσαμούλη-Κορύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου