Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Οδησσό γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας


Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, αλλά και των 20 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, το Ίδρυμα προγραμματίζει σειρά εορταστικών εκδηλώσεων στο διάστημα 2 έως 4 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

- Έκθεση χαρακτικών με τίτλο «ILIADYSSEY» από τη συλλογή του Χρήστου Γιαννάκου με θέμα την Ιλιάδα και Οδύσσεια (2/9),

- Δοξολογία στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδας (3/9),

- Τελετή και κατάθεση στεφάνων στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας (3/9),

- Παράσταση του χοροθεάτρου Ροές στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Οδησσού (3/9)

- Τιμητική εκδήλωση στο Μουσείο Λογοτεχνίας Οδησσού, κατά την οποία θα βραβευθούν πολιτιστικοί φορείς και ιδιώτες με τους οποίους το Παράρτημα της Οδησσού ανέπτυξε συνεργασία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων (4/9),

- Παρουσίαση έκδοσης για τα 20 χρόνια του Παραρτήματος. Έκδοση επετειακού λευκώματος για τα 20 χρόνια δραστηριότητας του Ιδρύματος στην Οδησσό (4/9).

Παράλληλα, στο Παράρτημα του ΕΙΠ στην Οδησσό θα λειτουργεί έκθεση αφίσας με τα καλύτερα έργα του διαγωνισμού αφίσας (για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό) που είχε προκηρύξει το Παράρτημα το 2013, καθώς και έκθεση με τίτλο «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Οδησσού 1994-2014», στην οποία παρουσιάζεται η δραστηριότητα της 20ετίας του Παραρτήματος.

Η συμβολή της Φιλικής Εταιρείας στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821 είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Η ίδρυσή της στην Οδησσό το 1814 συνέδεσε για πάντα την ιστορία της πόλης με την Παλιγγενεσία των Ελλήνων και συνέτεινε στη διατήρηση και την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με την Ουκρανία.

Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας πρωτολειτούργησε το 1979 ως τμήμα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Οδησσού. Στην ιστορική του θέση, στην οικία του Γρηγορίου Ιωάννου Μαρασλή, όπου συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, μεταφέρθηκε το 1994. Το οίκημα αυτό έχει χαρακτηριστεί από την Ουκρανική πολιτεία ως μνημείο ιστορίας εθνικής σημασίας και προστατεύεται από το κράτος. Το Μουσείο άρχισε πλέον να λειτουργεί υπό την ευθύνη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το οποίο φρόντισε για τη δημιουργία, την οργάνωση και τη θεματική δομή του, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Οδησσού.

Στις αίθουσες του Μουσείου παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με τις απαρχές, την ίδρυση, τα μέλη και τη δράση της Φιλικής Εταιρείας. Τα εκθέματα αυτά αποτελούν ως επί το πλείστον πιστές αναπαραγωγές πρωτοτύπων τα οποία ανήκουν σε ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Άλλα εκθέματα είναι αυθεντικά και παραχωρήθηκαν από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Οδησσού.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου