Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητούν ιταλοί βουλευτές για προσβλητική φωτογράφηση αρχαίων αγαλμάτων


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση φωτογράφου να φωτογραφίσει δυο αρχαία αγάλματα του Εθνικού Μουσείου Αρχαιολογίας στο Ρήγιο της Καλαβρίας, με… λεοπαρδαλέ στρινγκ και ροζ φτερωτή μπόα.

Σύμφωνα με το BBC, ο φωτογράφος Gerald Bruneau εξασφάλισε άδεια να φωτογραφίσει τα δυο διάσημα αγάλματα ηλικίας 2.500 ετών, τα οποία απεικονίζουν Έλληνες πολεμιστές, ωστόσο το μουσείο σταμάτησε την φωτογράφηση μόλις αντιλήφθηκε την -τουλάχιστον αμφιλεγόμενη- ενδυμασία με τα οποία τα είχε ντύσει ο Bruneau.

Όπως επισήμανε η επικεφαλής του αρχαιολογικού τμήματος του μουσείου, Simonetta Bonomia,  η άδεια δόθηκε στον Bruneau διότι μια αντίστοιχη φωτογράφηση που είχε κάνει παλαιότερα, στην οποία φόρεσε σε κάποιο άγαλμα πέπλο, είχε γίνει «με γούστο». Όμως, το μουσείο δεν γνώριζε ότι αυτές οι φωτογραφίες θα περιείχαν τη συγκεκριμένη «αμφιλεγόμενη ενδυμασία» και το προσωπικό παρενέβη για να σταματήσει τον φωτογράφο. 

Το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, και οι πολιτικοί της Καλαβρίας ζητούν να υπάρξει δικαστική διερεύνηση του θέματος.

Τα αγάλματα ανακαλύφθηκαν ανοικτά των Ιταλικών ακτών το 1972 και μόλις πρόσφατα αποκαταστάθηκαν.Πηγή: BBC
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου