Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Στα «σκαριά» το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης Αφρικανικής τέχνης του κόσμου


Στις ακτές του Cape Town, ο εκτελεστικός διευθυντής του Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, Mark Coetzee, ονειρεύεται να μετατρέψει ένα ενιαόροφο τσιμεντένιο κτίσμα, που κάποτε χρησίμευε ως σιλό για σιτηρά, στο μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης Αφρικανικής τέχνης στον κόσμο.

Το project ύψους 50 εκατ. δολαρίων έχει στόχο την μετατροπή των σιλό σε ένα υπερσύγχρονο αφιέρωμα στην Αφρικανική δημιουργικότητα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διεθνούς ομάδας ειδημόνων της τέχνης και αρχιτεκτόνων, που ηγούνται του project, για τη δημιουργία του χώρου θα σκαφτεί από το κέντρο του κτίσματος ένα κομμάτι ελλειπτικού σχήματος για να δημιουργηθεί ένα αίθριο, το οποίο θα παίρνει φως από μια γυάλινη οροφή, ενώ ορισμένοι θάλαμοι των σιλό θα σκαφτούν από το έδαφος προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί γκαλερί για εκθέσεις.

Η συλλογή αφρικανικής τέχνης του Jochen Zeitz , του γερμανού επιχειρηματία και πρώην προέδρου της Puma, ο οποίος έδωσε το όνομά του στο μουσείο, θα αποτελεί μόνιμη έκθεση.

Η συλλογή Zeitz δημιουργήθηκε το 2002 και είναι «μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές συλλογές σύγχρονης τέχνης από την Αφρική και τη διασπορά της», σύμφωνα με τον Coetzee. Αυτή τη στιγμή εκτίθενται στην Ελβετία, την Ισπανία, τη Νότιο Αφρική, της ΗΠΑ και την Κένυα.

Πέραν της μόνιμης συλλογής, στις 80 γκαλερί του νέου μουσείου θα φιλοξενούνται προσωρινές και περιοδεύουσες εκθέσεις, με επίκεντρο έργα του 21ου αιώνα, και συγκεκριμένα από το 2000 και μετά.


Πηγή: allAfrica
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου