Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Απομακρύνθηκε γλυπτό των Jake και Dinos Chapman από γκαλερί της Ρώμης


Την απομάκρυνση ενός αμφιλεγόμενου γλυπτού των βρετανών καλλιτεχνών Jake και Dinos Chapman από γκαλερί στη Ρώμη πέτυχε το Ιταλικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Όπως μεταδίδει το BBC, το γλυπτό με τίτλο «Piggyback» εκτίθονταν στην γκαλερί σύγχρονης τέχνης Maxxi από τον Δεκέμβριο. Όμως, το Ιταλικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα των Παιδιών θεώρησε το γλυπτό «παιδοπορνογραφικό» και απαίτησε την απομάκρυνσή του.

Το γλυπτό αναπαριστά δυο κοριτσάκια, το ένα εκ των δυο με ένα πέος να βγαίνει από το στόμα του.

Το γλυπτό δημιουργήθηκε το 1997 από τους αδελφούς Chapman, οι οποίοι είναι γνωστοί για τα προκλητικά τους έργα.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου, ο πρόεδρος του οργανισμού, Antonio Marziale, αρνήθηκε ότι επιτίθεται κατά της καλλιτεχνικής έκφρασης, επιμένοντας ότι ήθελε να απομακρυνθεί το γλυπτό «ώστε να αποφευχθεί η προώθηση αναπαραστάσεων με ξεκάθαρο παιδοπορνογραφικό περιεχόμενο πίσω από την τέχνη».

Επίσης, τόνισε πως θέλει να εξασφαλίσει ότι το έργο αυτό δεν θα ξαναεκτεθεί.

«Όλοι πρέπει να συμφωνήσουν στην προώθηση μιας κουλτούρας που αντιτίθεται στην παιδοφιλία χωρίς οποιουδήποτε είδους προκλήσεις», τόνισε. «Και για τον λόγο αυτόν θέλουμε εγγυήσεις ότι το υποτιθέμενο έργο τέχνης δεν θα εκτεθεί πάλι».

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της γκαλερί Maxxi, Anna Mattirolo, υπερασπίστηκε τους Chapman και το έργο τους. «Η ωμότητα είναι μέρος του έργου των Chapman, είναι γνωστοί για έργα που αποκηρύσσουν μια αρρωστημένη πραγματικότητα», δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Θέλουν να δημιουργήσουν συζήτηση για την ψεύτικη ηθική και να προκαλέσουν αντιπαράθεση και πιστεύουμε σθεναρά και στηρίζουμε την ελευθερία έκφρασης των καλλιτεχνών».

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που οι Chapman βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ.

Ο Jake Chapman πρόσφατα δήλωσε ότι το να παίρνει κανείς μαζί του παιδιά στις γκαλερί είναι ένα «απόλυτο χάσιμο χρόνου».

Μιλώντας στην Independent είπε πως οι γονείς είναι «αλαζόνες» όταν νομίζουν ότι τα παιδιά τους μπορούν να καταλάβουν καλλιτέχνες όπως ο Mark Rothko ή ο Jackson Pollock.

Το να στέκεται ένα παιδί μπροστά σε ένα έργο του Pollock «είναι σαν να λες… ότι είναι όσο βλακώδες όσο ένα παιδί», είπε ο Chapman, προσθέτοντας ότι «τα παιδιά δεν είναι ακόμα άνθρωποι».

Πηγή: BBC, Independent
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.1 σχόλιο:

  1. τι αρρωστημένοι είναι αυτοί οι "άνθρωποι";

    http://jakeanddinoschapman.com/works/piggyback/piggyback-2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή