Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Εκτός χρηματοδότησης το Συμβούλιο του Northampton Borough


Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την πώληση ενός αρχαίου αιγυπτιακού αγάλματος σε ιδιώτη συλλέκτη από το Συμβούλιο του Northampton Borough, το μουσείο της πόλης έχασε την επικύρωσή του από το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας, το οποίο έκρινε πως η πώληση παραβίασε τα κριτήρια της διαχείρισης των συλλογών των μουσείων.

Έτσι, σύμφωνα με το BBC, το συμβούλιο –και το μουσείο- δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε μια σειρά χορηγιών και χρηματοδοτήσεων, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2019.

Το Συμβούλιο του Northampton Borough πούλησε τον προηγούμενο μήνα το ηλικίας 4.000 ετών άγαλμα Sekhemka προς σχεδόν 16 εκατ. στερλίνες, λέγοντας πως τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν στην επέκταση του μουσείου της πόλης.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Davin Mackintosh, δήλωσε πως η είδηση είναι «απογοητευτική» και «αινιγματική» καθώς πρόκειται για μια από τις ελάχιστες τοπικές αρχές της Αγγλίας που διαθέτουν επενδυτικά σχέδια ύψους πολλών εκατομμυρίων στερλινών για τα μουσεία.

Το άγαλμα πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s τον Ιούλιο, εν μέσω έντονων αντιδράσεων. Μάλιστα, ο αιγύπτιος πρέσβης χαρακτήρισε την πώληση «κατάχρηση της αιγυπτιακής αρχαιολογίας.

Τόσο ο οίκος Christie’s όσο και το Συμβούλιο του Northampton Borough επέμειναν να προχωρήσουν στη δημοπρασία, με το Συμβούλιο να τονίζει πως η Αίγυπτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να διεκδικήσει το άγαλμα, προσθέτοντας ότι «ήρθαμε σε επαφή με την αιγυπτιακή κυβέρνηση πριν από δυο χρόνια αναφορικά με τα σχέδιά μας για την πώληση του Sekhemka». Ο οίκος δημοπρασιών τόνιζε πως δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει η πώληση, αφού δεν τίθεται κάποιο ζήτημα ιδιοκτησίας.

Το Συμβούλιο του Northampton Borough εξετάζει το ενδεχόμενο να εφεσιβάλει την απόφαση του Συμβουλίου Τεχνών.


Πηγή:BBC
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου