Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ανοίγει το 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας


Το 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2014, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας.
H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα, κλείνει φέτος τα 37 αλλά γιορτάζει την συμπλήρωση 20 χρόνων από την θέσπιση του διεθνούς της τμήματος προβάλλοντας συνολικά 204 ταινίες σε όλα τα προγράμματά αλλά και τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Από τις 165 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 38 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Ανάμεσά τους μόλις δύο ντοκιμαντέρ και πέντε animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.

H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συεχίζουν να απασχολούν και φέτος μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσισμός, άστεγοι. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και η Τρίτη ηλικία. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η πώληση βρεφών, το μπούλινγκ, η αδυναμία των γονιών να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα της κρίσης, αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές.

Ωστόσο, ευδιάκριτη είναι και μια τάση για ταινίες χωρίς ξεκάθαρη θεματική, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια πιο πειραματική ή αντισυμβατική αναζήτηση.

Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αλεξία Καλτσίκη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Θανάση Παπαγεωργίου, Δήμητρα Χατούπη, Ερρίκο Λίτση, Δημήτρη Πιατά, Γιώργο Κοτανίδη, Αλκη Παναγιωτίδη, αλλά και τους γνωστούς σκηνοθέτες Νίκο Καραθάνο και Σύλλα Τζουμέρκα σε πρωταγωνιστικό ρόλο-έκπληξη.ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέρα από το εθνικό διαγωνιστικό, στο πρόγραμμά του Φεστιβάλ εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις:
Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013 (EFA)
Drama Pitching Lab
Pitching Forum
Κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς
Προβολές και Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά
5o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής
Αφιέρωμα στη Πολωνία, με επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους
4ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο « Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία»
Eργαστήριο Animation (Μοντάζ) για εκπαιδευτικούς σε επιμέλεια Σπύρου Θ.Σιάκα
Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς
Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Στους φετινούς καλεσμένους-συγγραφείς συγκαταλέγονται οι: Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιάννης Ξανθούλης, Θεμιστοκλής Πάνου (ο βραβευένος στη Μόστρα πρωταγωνιστής του «Miss Violence»), Mαρία Σκιαδαρέση, Παύλος Κάγιος, Δημήτρης Χαρίτος, Νίκος Ζωιόπουλος, ΒασίληςΚεσίσογλου.
Προβολή Ταινίας στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων: «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Πολωνία θα παρουσιαστούν πολωνικές ταινίες (μυθοπλασία, animation, ντοκιμαντέρ) οι οποίες προβλήθηκαν και αναγνωρίστηκαν σε Φεστιβάλ τόσο στη Πολωνία όσο και στο εξωτερικό. Επίσης οι πιο πρόσφατες ταινίες που δημιουργήθηκαν από τους σπουδαστές του Τμήματος Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου Silesian στο Κατοβίτσε.

Ας σημειωθεί πως στην τελετή έναρξης (15/9) θα τιμηθούν με μικρά αφιερώματα στο έργο τους τρείς σημαντικοι δημιουργοί του ελληνικού κινηματογράφου που θα είναι παρόντες στη Δράμα: ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Τάσος Ψαρράς.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνη Παπαδόπουλο, «η ταινία μικρού μήκους είναι “άμεσης απόδοσης”. Δύναται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα άρα και να αποτυπώσει τη ζώσα πραγματικότητα. Κι έτσι η οθόνη της Δράμας γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας μας, άλλοτε άκρως ρεαλιστικός κι άλλοτε λιγότερο».

Και παρατηρεί: «Τα τελευταία χρόνια έχει ενεργοποιηθεί τα μέγιστα η συνέργεια των ελλήνων κινηματογραφιστών εκτινάσσοντας τις ανεξάρτητες παραγωγές παρόλο που δυστυχώς ελαχιστοποιεί ή ακόμα και μηδενίζει τις αμοιβές των κινηματογραφιστών».


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
H φετινή Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους :

Πρόεδρος: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος

Μέλη (με αλφαβητική σειρά):

Δημήτρης Αθανίτης, σκηνοθέτης

Γιάννης Ζουμπουλάκης, δημοσιογράφος, κριτικός κιν/φου

Κατερίνα Μαραγκουδάκη, διευθύντρια φωτογραφίας

Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης

Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin), έχει αναλάβει ο κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας Δημήτρης Χαρίτος.


ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 58 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου.

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει το όνομα του James Mc Teigue, σκηνοθέτη της γνωστής ταινίας «V for Vendetta», ο οποίος θα παρουσιάσει την μικρού μήκους του «Caserta Palace Dream». Επίσης αυτό του γνωστότερου Σκοπιανού δημιουργού Μίλτσο Μαντσέφσκι που θα μας δείξει το μικρό φιλμάκι του«Thursday”.

Τη νέα του «μικρή» «The house of dust» θα παρουσιάσει και ο Jean- Claude Rozec, που στο παρελθόν έχει διεκδικήσει όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, ενώ σε ρόλο σκηνοθέτη θα δούμε τον Mark O’ Rowe, γνωστό ιρλανδό σεναριογράφο (ταινιών όπως τα: «Α Βοy», «Intermission» και «Broken»).

Άλλα γνωστά ονόματα είναι αυτά της ηθοποιού Sarah Drew που έχει εμφανιστεί στο «Grey’s Anatomy», της Nazal Kesal η οποία έπαιξε στο τούρκικο σίριαλ «Έρωτας και Τιμωρία» , αλλά και του Μαροκινού ηθοποιού Hamid Botbaltin που έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ.

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Προγράμματος απαρτίζουν οι:

Πρόεδρος: Thomas Stenderup, Πρύτανης του Norwegian Film School, Καθηγητής, Παραγωγός (Νορβηγία)

Μέλη:

Gerald Weber, Eπιμελητής Κιν/φικών Προγραμμάτων, Βοηθός Διευθυντής του Six Pack Films (Αυστρία)

Ιωακείμ Μυλωνάς, Παραγωγός, Σκηνοθέτης, Σχεδιαστής Παραγωγής (Κύπρος)

Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Καθηγήτρια Δραματουργίας, Σκηνοθέτις (Ελλάδα)

Miroslav Momcilovic, Σκηνοθέτης, (Σερβία)

Grand Temoin Διεθνούς προγράμματος:

Manuela Cernat ,

Συγγραφέας, Ιστορικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος (Ρουμανία)

* Οι ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού που συμμετέχουν και στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι οι εξής:

1. “Noir Project” του Γρηγόρη Βαρδαρινού (Έλλάδα)

2. “Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις” του Κωνσταντίνου
Σαμαρά (Ελλάδα)

3. “Maasai” του Χάρη Λαγκούση (Ελλάδα)

4. “The Immortaliser” του Μάριου Πιπερίδη (Κύπρος)


ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Διεθνές: 58 ταινίες

Ελληνικό: 38

Σπουδαστικό Πανόραμα:46

EFA: 14

Πολωνικό Αφιέρωμα: 18

Ένας πλανήτης μια ευκαιρία: 17

Παιδικό: 4

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις: 9

ΡΑΝΤΕΒΟΥ (ΚΑΙ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ραντεβού στην Δράμα, λοιπόν, αλλά και στα τέλη Οκτωβρίου (22-29/10) στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα (ανάμεσά τους και οι βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου), θα προβληθούν στο «Τριανόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου