Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ιαπωνία: "Εθνικός θησαυρός" ένα άγαλμα ηλικίας 4.000 ετώνΈνα άγαλμα ηλικίας 4.000 ετών, που βρέθηκε πριν από 14 χρόνια στην περιφέρεια Ναγκάνο, χαρακτηρίστηκε και επισήμως εθνικός θησαυρός από την Ιαπωνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το πήλινο άγαλμα φέρει την ονομασία "Dogu", ή "Μασκοφόρος Θεά", έχει ύψος 34 εκατ., ζυγίζει 2,7 κιλά, και βρέθηκε σχεδόν ανέπαφο στην περιοχή Νακαπάρα του Ναγκάνο στις 23 Αυγούστου του 2000. Το Συμβούλιο Πολιτιστικών Θεμάτων εισηγήθηκε τον χαρακτηρισμό του αγάλματος ως «εθνικού θησαυρού» τον Μάρτιο.

Το άγαλμα εκτιμάται ότι φιλοτεχνήθηκε στην ύστερη περίοδο της Εποχής Ζομόν, η οποία εκτιμάται ότι ξεκίνησε πριν από 16.000 χρόνια.

«Στην εποχή Ζομόν, η οποία διήρκησε για 10.000 χρόνια, ο κόσμος ζούσε μαζί με τη φύση, απέφευγε να πάρει περισσότερα απ’ όσα χρειάζονταν και βοηθούσε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Τσιγιοκάζου Γιαναγκιντάιρα, δήμαρχος της πόλης Τσίνο, η οποία έχει το άγαλμα.

Στην πόλη αυτή βρίσκεται επίσης ένα μικρότερο άγαλμα της ίδιας περιόδου, γνωστό ως «Η Αφροδίτη του Ζομόν», το οποίο χαρακτηρίστηκε «εθνικός θησαυρός» το 1995.

Τα δυο αγάλματα εκτίθενται αυτό το διάστημα στο Togariishi Museum of Jomon Archeology και θα εμφανιστούν στην έκθεση «Οι Εθνικοί Θησαυροί της Ιαπωνίας» που θα πραγματοποιηθεί από 15 Οκτωβρίου έως 7 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο.

Πηγή: Wall Street Journal
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου