Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αφιέρωμα στα 50 χρόνια από τον θάνατο του Φώτη Κόντογλου ετοιμάζει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


Έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του σπουδαιότερου καλλιτέχνη και μελετητή της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής παράδοσης, του Φώτη Κόντογλου, ετοιμάζει για το 2015 το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό του.


Το μουσείο απέκτησε φέτος το αρχείο του Κόντογλου, ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα σωζόμενα αρχεία έλληνα καλλιτέχνη του 20ου αιώνα.


Το αρχείο, που δωρήθηκε στο Μουσείο από τους εγγονούς του Κόντογλου, Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο, περιλαμβάνει δημοσιευμένα και ανέκδοτα κείμενα, επιστολές, φωτογραφίες, συμβόλαια παραγγελιών για μεγάλα εκκλησιαστικά σύνολα, προσχέδια, ημερολογιακές σημειώσεις κ.ά.

Το αρχείο Φώτη Κόντογλου που φωτίζει όλη τη γενιά του '30 - της οποίας είναι από τους βασικούς εκπροσώπους - και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. 

Η σχέση του Φώτη Κόντογλου με το Μουσείο ξεκινά ήδη από τη δεκαετία του 1920 όταν γνωρίστηκε με τον τότε διευθυντή Γεώργιο Σωτηρίου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 υπηρέτησε στο Μουσείο ως συντηρητής ζωγράφος και φιλοτέχνησε σειρά αντιγράφων σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Το αρχείο του Φώτη Κόντογλου έχει μεγάλη ιστορική βαρύτητα για την πρόσληψη της βυζαντινής τέχνης στον 20ό αιώνα.

Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου