Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ιταλία: Επέστρεψε 80 αρχαία νομίσματα στην Ελλάδα


Ογδόντα αρχαία ελληνικά νομίσματα που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. και προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας, επέστρεψε χθες η Ιταλία στην Ελλάδα.

Η παράδοση των νομισμάτων πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Τορίνο της Ιταλίας στο πλαίσιο της Ιταλικής προεδρίας.

Τα αρχαία αντικείμενα (79 αργυρά και 1 χάλκινο νόμισμα, που προέρχονται από την Άκανθο και την Τορώνη της Χαλκιδικής) είχαν κατασχεθεί το 2008 στην Ιταλική επικράτεια από τις Ιταλικές Διωκτικές αρχές που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Yπηρεσίες του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες προέβησαν στον έλεγχο και την επιστημονική τεκμηρίωση της προέλευσης και της σημασίας των νομισμάτων.

Σημειώνεται ότι η παράδοση των νομισμάτων είναι η πρώτη περίπτωση εφαρμογής από Ιταλικής πλευράς της κοινοτικής οδηγίας 93/7/ΕΟΚ, η οποία αφορά στην επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών.

Μετά την παράδοση των νομισμάτων ο υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας ευχαρίστησε την Ιταλική Δημοκρατία και τον Υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας προσωπικά, για την συνεργασία και την επιστροφή αυτών των πολύτιμων πολιτιστικών αγαθών σε ανταπόκριση σχετικού Ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή τους.

Καταλήγοντας ανέφερε πως το κορυφαίο αίτημα, όχι μόνο εν ονόματι της Ελλάδος αλλά και εν ονόματι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, παραμένει η επιστροφή και επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, του σημαντικότερου μνημείου του δυτικού πολιτισμού, και πως η Ελλάδα συνεχίζει αδιάκοπα αυτή τη διεκδίκηση.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου