Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

«Μετ΄ άλλων ανθρώπων έργο»: Έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Βαρελά


Μετά από 4 χρόνια ο ζωγράφος Βαρελάς Παναγιώτης (Τάκης) παρουσιάζει σε τρεις ζωγραφικές ενότητες με γενικό τίτλο «Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», τη νέα του δουλειά στη έκθεση που φιλοξενείται από 16 Σεπτέμβρη έως και τις 30 Σεπτέμβρη 2014 στο Κέντρο Τεχνών «Μελίνα Μερκούρη». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 7.30μμ

Με στόχο μία «ζωντανή» τέχνη, ο δημιουργός μιλά για τον «πολίτη του μόχθου», την καθημερινότητα, την αγωνία και τον αγώνα του. Έργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακρυλικό και λάδι, «χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς», όπως σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Χρίστος Σκαλκώτος «αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα».
Στην πρώτη ενότητα, το άσπρο και το μαύρο οδηγεί τα «γιομάτα κούραση και ικανοποίηση» χέρια των ανθρώπων της αγροτικής γης, «όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ’ τα βουνά… πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα», όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γ. Μπίμης. Εδώ, οι «Θεριστές», «Η σπορά», η «Συγκομιδή»… συναντούν τα έργα της σειράς «Μάζεμα της ελιάς». Ακολουθούν «κραυγές από πέτρα… φωνές της ψυχής…» , με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου. Την έκθεση ολοκληρώνει μία μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης, συντροφεύει το «αδούλωτο φως του ήλιου», δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα «Διαδήλωση», «Καρνάγιο», «Μεταλλεργάτης», τη σειρά με το «Πέραμα», αλλά και στο εμβληματικό έργο «Μαζί».


Ο Παναγιώτης Βαρελάς γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Λιβαδειάς το 1959, όπου και τελείωσε το δημοτικό, συνεχίζοντας το γυμνάσιο στην Λιβαδειά. Στη συνέχεια, φοίτησε στο τμήμα σχεδιαστών της ΣΕΛΕΤΕ (Ανώτερης Σχολής Τεχνολογικής και Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης).

Το 1982 εργάζεται στον Οδηγητή, εβδομαδιαία, τότε, εφημερίδα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ).

Οι δημιουργικές και εικαστικές του ανησυχίες εκφράστηκαν στην εφημερίδα, μέσα από δεκάδες εξώφυλλα της εφημερίδας, με εικονογραφήσεις αφιερωμάτων , σκίτσα κλπ. Σχεδίασε, πολιτικές αφίσες, εξώφυλλα βιβλίων και δεκάδες έντυπα πολιτικής επικοινωνίας

Η εξέλιξη της τυπογραφίας, της λιθογραφίας και της αναδυόμενης ψηφιακής τεχνολογίας του έδωσαν την δυνατότητα, να αναπτύξει ένα δικό του τρόπο να βλέπει τα εικαστικά πράγματα και το ρόλο τους στην επικοινωνία γενικότερα.

Η δυναμική είσοδος του offset στις εκτυπώσεις, τον έφερε πιο κοντά στην αναζήτηση νέων μορφώνστη χρήση του χρώματος, του σύγχρονου lay out στη σελιδοποίηση των εντύπων, των εφημερίδων και γενικότερα των εκδόσεων.

Το 1986 μπαίνει στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας. Ασχολήθηκε περισσότερο με τη βιομηχανική επικοινωνία και τα προϊόντα της.

Σχεδίασε εκατοντάδες λογότυπα και σήματα, για πάρα πολλές εταιρείες, όπως επίσης και την ανάπτυξη της εταιρικής τους ταυτότητας για την ελληνική και διεθνή αγορά.

Σχεδίασε μηνιαία ειδικά περιοδικά ( Meat Point, Energy Point κ. ά.) για τη βιομηχανία και εμπόριο, όπως επίσης εικονογράφησε το μηνιαίο περιοδικό για παιδιά Χαμόγελα & Γνώσεις.

Μελέτησε τις ανάγκες πολλών εκδοτικών επιχειρήσεων και του κοινού τους, διαβλέποντας την επανάσταση της πληροφορικής που ερχόταν και πρότεινε λύσης αμφίδρομης επικοινωνίας.

Την δεκαετία που διανύουμε σχεδίασε την αρχιτεκτονική των site για πολύ μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές περιβάλλον.

Δημιούργησε το Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών Π. Βαρελάς. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας .

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ


2010 / ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ : ΛΙΒΑΔΕΙΑ, Ατομική, Συνεδριακό Κέντρο Κρύας.
2009 / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: ΝΙΚΑΙΑ, Πολυχώρος Μάνος Λοΐζος,
2010 / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ : ΚΑΛΟΓΡΙΑ : Ατομική έκθεση, παράλληλα με κατασκευή τοιχογραφία ( teco).
2014 / ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: ΑΘΗΝΑ, ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΜΕΛΙΝΑ»

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2009 / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: ΝΙΚΑΙΑ, Ομαδική, Πολυχώρος Μάνος Λοΐζος, Έκθεση Αλληλεγγύης στη Ν/ΖΩΝΗ
2010 / ΜΑΪΟΣ: ΠΕΡΑΜΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΡΩΜΑ – ΣΙΔΕΡΟ, Ν / ΖΩΝΗ
2011 / ΙΟΥΝΙΟΣ: ΠΕΡΑΜΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΡΩΜΑ – ΣΙΔΕΡΟ, Ν / ΖΩΝΗ
2012 / ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΘΕΑ / ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
2012 / ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: ΠΕΡΑΜΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΡΩΜΑ – ΣΙΔΕΡΟ, Ν / ΖΩΝΗ.
2013 / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: ΣΑΛΑΜΙΝΑ , ΑΙΑΝΤΕΙΑ 2013
2013 / ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ : ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΔΥΕ / ΑΡΤΑ
2013 / ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: ΠΕΡΑΜΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΡΩΜΑ – ΣΙΔΕΡΟ, Ν / ΖΩΝΗ.

Διάρκεια έκθεσης: Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30/9 και θα λειτουργεί καθημερινά
Διεύθυνση: Κέντρο Τεχνών «Μελίνα Μερκούρη», Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης (Θησείο)
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00 Δευτέρα κλειστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου