Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Επαναπατρισμένο χειρόγραφο εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


Ένα σπάνιο χειρόγραφο του 12ου αιώνα που επαναπατρίστηκε πριν από λίγες μέρες από το Μουσείο Γκετί της Καλιφόρνιας, με σκοπό να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει, στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, θα εκτίθεται μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Ο περγαμηνός κώδικας, που φιλοτεχνήθηκε σε αυτοκρατορικό εργαστήριο, διά χειρός Θεοκτίστου, όπως ήταν το όνομα του κύριου γραφέα του, παρουσιάστηκε στο μουσείο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ως «ημέρα χαράς για όλους τους Έλληνες» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας «τον συνεχή αγώνα που καταβάλλει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να στοιχειοθετήσει με τρόπο επιστημονικά αδιαμφισβήτητο τις απαιτήσεις της Ελλάδας για την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών της, που παράνομα έχουν εξαχθεί από το έδαφός της. Η προσπάθεια αυτή δικαιώνεται συνεχώς και σαφώς από τα αποτελέσματα που έχουμε, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί. Και βέβαια η κορύφωσή της θα είναι η επανένωση του συνόλου των Γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί τη μόνιμη, σταθερή και απαρέγκλιτη απαίτησή μας», τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην ευθύνη «ασυνείδητων Ελλήνων, οι οποίοι δεν διστάζουν όχι μόνο να ξεπουλούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα την ιστορική μας μνήμη, αλλά και να καυχώνται για το έγκλημά τους». Πληροφόρησε δε ότι μια νέα μορφή συνεργασίας που αναπτύσσεται τελευταία ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης ήδη αποδίδει καρπούς. «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι όσοι εγκληματούν σε βάρος του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και τα επίχειρα της πράξης τους», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου