Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Όλες οι εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής ΚληρονομιάςΤα "Πρόσωπα του Χρόνου" θα αποτελέσουν το θέμα του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια και παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερους από 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το 1991, στο πλαίσιο του οποίου κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη μνημεία και μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1994. Από το 2003 έχει ήδη θεσμοθετηθεί η ελεύθερη είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη, ενώ μια ξεχωριστή μέρα, η Παρασκευή, είναι αφιερωμένη στο σχολικό κοινό.

Τον συντονισμό των ΕΗΠΚ έχει από το 2004 η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ενώ τα θέματα που έχουν εορτασθεί από την αρχή του θεσμού ανά διετία είναι τα κάστρα, τα λιμάνια, το νερό, η οικονομία, ο αθλητισμός, η διατροφή, η κατοικία, η μαγεία, οι κρίσεις.Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (27-28 Σεπτεμβρίου) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία είναι ελεύθερη. Η Παρασκευή, 26/9 είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία.

*Δείτε εδώ αναλυτικά τον κατάλογο των φετινών εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου