Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Για κατάχρηση εξουσίας ερευνώνται επόπτες των μουσείων της Φλωρεντίας


Τρεις εβδομάδες μετά την υποβολή της παραίτησής της, η επόπτρια των μουσείων της Φλωρεντίας, Christina Acidini, ερευνάται από τις αρμόδιες ιταλικές αρχές για κατάχρηση εξουσίας. Στο μικροσκόπιο των αρχών, σύμφωνα με το The Art Newspaper, βρίσκονται επίσης ο πρώην επόπτης της πόλης Antonio Paolucci (νυν διευθυντής των Μουσείων του Βατικανού) και ο Marco Fossi, υπάλληλος της αρμόδιας εποπτικής αρχής της Φλωρεντίας (Polo Museale).

Οι διωκτικές αρχές υποστηρίζουν πως οι προαναφερθέντες δεν τήρησαν την απαιτούμενη διαγωνιστική διαδικασία στην επιλογή της ασφαλιστικής εταιρείας που θα κάλυπτε τα έργα που απεστάλησαν στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο για την έκθεση «Raphael», που πραγματοποιήθηκε το 2013, και στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης για την έκθεση «Caravaggio to Caneletto», η οποία έκλεισε τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές συμβάσεις ανατέθηκαν στην Axa Art.

Τα Μουσεία του Βατικανού και το Polo Museale της Φλωρεντίας είναι οι ιταλικοί φορείς που δανείζουν τα περισσότερα έργα τέχνης στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την Il Sole 24 Ore, το Polo Museale μόνο το 2014 έβγαλε 22,2 εκατ. ευρώ από την πώληση και τον δανεισμό έργων τέχνης.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ύψους άνω των 211.000 ευρώ πρέπει να περνούν από μια διαγωνιστική διαδικασία δυο φάσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, δαπανήθηκαν έως και 1,5 εκατ. ευρώ για την ασφάλιση ορισμένων εκ των έργων που δανείστηκαν για εκθέσεις στο εξωτερικό.

Ο νομικός εκπρόσωπος της Acidini δήλωσε πως η πελάτης του ενήργησε με πλήρη διαφάνεια και πως δεν αποκόμισε κάποιο κέρδος, ενώ η Axa Art, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε πως γνωρίζει τις έρευνες και περιμένει τα αποτελέσματα.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου