Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πίνακας του Monet βρέθηκε σε βαλίτσα του Cornelius Gurlitt


Ένας πίνακας του Claude Monet, που απεικονίζει ένα τοπίο βρέθηκε σε βαλίτσα που ανήκε στον συλλέκτη τέχνης Cornelius Gurlitt. Η βαλίτσα, την οποία είχε αφήσει στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν, παραδόθηκε στους διαχειριστές της περιουσίας του και καλούνται τώρα να δουν εάν το έργο τέχνης είχε κλαπεί από τους Ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές ανακάλυψαν έναν ολόκληρο θησαυρό από έργα τέχνης στο σπίτι του Gurlitt και εξετάζουν εάν πρόκειται για έργο του κλεμμένου θησαυρού των Ναζί, καθώς ο πατέρας του συλλέκτη, είχε συνεργαστεί με το ναζιστικό καθεστώς.

Ο Cornelius Gurlitt, ο οποίος πέθανε τον Μάιο σε ηλικία 81 ετών, είχε περισσότερα από 1.280 έργα τέχνης κρυμμένα στο σπίτι του στο Μόναχο, μεταξύ των οποίων έργα των Picasso, Chagall και Matisse. Τα έργα κατασχέθηκαν από τις αρχές το 2012 κατά τη διάρκεια έρευνας.

Ο πατέρας του Gurlitt φέρεται να έπαιρνε διαταγές από τον Αδόλφο Χίτλερ για να αγοράσει πίνακες της λεγόμενης «εκφυλισμένης τέχνης» και να τους ξαναπουλήσει, ώστε με τα έσοδα να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες του ναζιστικού κόμματος.

Τα περισσότερα έργα τέχνης που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του Μονάχου δεν τα διεκδίκησε κανείς. Το πρώτο έργο που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν κλεμμένο ήταν ένας πίνακας του Matisse, ο οποίος είχε κλαπεί από τον εβραίο έμπορο έργων τέχνης Paul Rosenberg το 1941.

Στη διαθήκη του ο Cornelius Gurlitt έχει αφήσει τον θησαυρό στο Μουσείο Τέχνης της Βέρνης, το οποίο δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα δεχτεί τη διαθήκη.

Πηγή: BBC, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου