Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

“Μεταμορφώσεις των Αθηνών”: Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό από το 1839-1950 στο Μουσείο Ηρακλειδών


Με μια νέα έκθεση, που φέρει τον τίτλο "Μεταμορφώσεις των Αθηνών", το Μουσείο Ηρακλειδών γιοργάζει τα δέκα χρόνιαλειτουργίας του και εγκαινιάζει το νέο κτήριο-παράρτημά του, στο θαυμαστά αποκατεστημένο νεοκλασικό με πρόσοψη στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και τον σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου.

Η έκθεση -ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πόλη της Αθήνας, με αφορμή τα 180 χρόνια από την ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους- θα διαρκέσει από τις 17 Οκτωβρίου 2014 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2015. Πρόκειται για μία μοναδική περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από το σπάνιο αρχειακό υλικό του ιστορικού της φωτογραφίας και συλλέκτη Χάρη Γιακουμή.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από εκατό αυθεντικές φωτογραφίες – μερικές από τις οποίες χρονολογούνται κοντά στην εφεύρεση της φωτογραφικής τέχνης και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2015. Το οδοιπορικό εμπλουτίζεται από πανοραμικές απόψεις των Αθηνών σε μεγάλες εκτυπώσεις, παλιές φωτογραφικές μηχανές και επτά στερεοσκοπικά μηχανήματα, μεταξύ των οποίων και δύο εκπληκτικές συσκευές εποχής που επιτρέπουν στον επισκέπτη να δει πενήντα φωτογραφίες γυρίζοντας ένα μοχλό. Η έκθεση συμπληρώνεται με μία μικρή επιλογή σύγχρονων φωτογραφιών της Αθήνας από τον δημοσιογράφο και μελετητή της Αθήνας Νίκο Βατόπουλο, μία ενότητα που λειτουργεί ως επίλογος και γέφυρα με το παρόν.

Διεύθυνση: Μουσείο Ηρακλειδών, Νέο Κτίριο-Παράρτημα: Απ.Παύλου 37, Θησείο
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτ.: Κλειστά, Τρ.-Παρ.: 17:00-21:00, Σάβ.-Κυρ.: 11:00-19:00
Γενική Είσοδος: 4 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου