Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Στις φυλακές του Αλκατράζ η νέα έκθεση του Ai Weiwei


Ένα άκρως συμβολικό μέρος, τις διαβόητες φυλακές του Αλκατράζ, επέλεξε ο διάσημος κινέζος διαφωνούντας, Ai Weiwei για να παρουσιάσει τη νέα του έκθεση, με την οποία δείχνει στο κοινό το πλήθος των ακτιβιστών που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η έκθεση, που ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου, αποτελείται από επτά εγκαταστάσεις σχεδιασμένες απο τον κινέζο καλλιτέχνη και ακτιβιστή.

Ο Ai, που εδώ και δεκαετίες επικρίνει τις επιδόσεις της κινεζικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιούργησε τα έργα του χωρίς να έχει επισκεφθεί ποτέ το Αλκατράζ, αφού του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη Κίνα.

Η έκθεση με τίτλο @Large, αντανακλά τον πόνο και την απομόνωση της φυλάκισης, όπως για παράδειγμα μέσω της εγκατάστασης "Trace", η οποία παρουσιάζει τα πορτραίτα 176 ακτιβιστών και πολιτικών κρατουμε΄νων, δημιουργημένα εξ ολοκλήρου από 1,2 εκατομμύρια τουβλάκια Lego.

Μια άλλη εγκατάσταση, με τίτλο "Stay Tuned" εκτείνεται σε 12 κελιά, στα οποία έχουν τοποθετηθεί ένα σκαμνί και ηχεία από τα οποία ακούγονται ηχογραφήσεις καλλιτεχνών που έχουν φυλακιστεί, μεταξύ των οποίων και οι ρωσίδες Pussy Riot.


Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου