Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Λονδίνο: Ακυρώθηκε λόγω… ρατσισμού έκθεση για την σκλαβιά Αφρικανών


Έκθεση με θέμα την δουλεία, στην οποία μαύροι ηθοποιοί αναπαριστούσαν Αφρικάνους σκλάβους, ακυρώθηκε μετά από διαδηλώσεις αντιρατσιστικών ομάδων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η έκθεση του Νοτιοαφρικάνου σκηνοθέτη Brett Bailey, με τίτλο “Exhibit B”, η οποία θα πραγματοποιούνταν στο Barbican Centre του Λονδίνου, είχε στόχο να «πει» τις ιστορίες αφρικανών σκλάβων και προσφύγων της περιόδου της Βρετανικής αποικιοκρατίας, χρησιμοποιώντας μαύρους ηθοποιούς σε μια σειρά live σκηνών.

Οι 12 εγκαταστάσεις περιελάμβαναν μια μαύρη γυναίκα αλυσοδεμένη σε ένα κρεβάτι και έναν μαύρο άνδρα που φορά μια μεταλλική μάσκα. Σύμφωνα με τον Bailey, σκοπός ήταν η αναπαράσταση της φρίκης της σκλαβιάς και του «φαινομένου του ανθρώπινου ζωολογικού κήπου», όπου αφρικανοί παρουσιάζονταν ως εκθέματα τον 19ο αιώνα για την… ψυχαγωγία ευρωπαίων και αμερικανών.

Όμως, πάνω από 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κέντρο που παρουσιάζονταν η έκθεση, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να αναγκαστούν να ακυρώσουν τις οκτώ προγραμματισμένες παραστάσεις.

«Ήταν αδύνατον να συνεχίσουμε την έκθεση λόγω της ακραίας φύσης των διαδηλώσεων και της σοβαρής απειλής για την ασφάλεια των performers, του κοινού και των υπαλλήλων», ανέφερε εκπρόσωπος του Barbican Centre.

Οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για «συναυτουργία σε αποτρόπαιο ρατσισμό».

Σημειώνεται πως η έκθεση είχε προηγουμένως παρουσιαστεί σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις, και είχε λάβει ευνοϊκές κριτικές.


Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου