Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Χρονιά ρεκόρ για την αγορά σύγχρονης τέχνης – Τα ακριβότερα ονόματα


Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «έσπαγε» η αγορά σύγχρονης τέχνης την περίοδο 2013-2014, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από έντονο ανταγωνισμό και κερδοσκοπία, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Artprice.

Στα highlights ήταν το ρεκόρ στην τιμή πώλησης έργου του Jeff Koons (38,8 εκατ. δολάρια), ο αριθμός-ρεκόρ των δημοπρασιών που άγγιξαν ή και ξεπέρασαν το όριο του 1 εκατ. ευρώ, αλλά και ο τζίρος ρεκόρ που σημείωσαν δημοπρασίες μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης.

Σύμφωνα με το Artprice, μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, ο παγκόσμιος τζίρος που κατεγράφη στις δημοπρασίες σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2009-2010, όταν είχε σημειωθεί πτώση 48% στις τιμές. Από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, η παγκόσμια αγορά τέχνης αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012-2013, με τα έσοδα να ξεπερνούν το όριο των 10 δισ. ευρώ.

Τα… ακριβότερα ονόματα

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μεγάλη άνοδο εμφάνισε η αγορά high end, αφού το όριο των 10 εκατ. ευρώ για την απόκτηση έργων τέχνης ξεπεράστηκε 13 φορές φέτος, σε σχέση με τις μόλις 4 φορές πέρυσι. Πριν από μόλις δέκα χρόνια, αυτό το επίπεδο τιμών για ένα έργο σύγχρονης τέχνης ήταν αδιανόητο… Την περίοδο εκείνη, οι «παίκτες» της αγοράς θα χαίρονταν αν ένα έργο του Jeff Koons πωλούνταν προς 2 εκατ. ευρώ. Τώρα τα έργα του ίδιου καλλιτέχνη πωλούνται ακόμα και προς 40 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, τα ονόματα των Jean-Michel Basquiat, Jeff Koons και Christopher Wool αντιπροσωπεύουν το 22% της παγκόσμιας αγοράς σύγχρονης τέχνης, με τα έργα των τριών αυτών καλλιτεχνών να πωλούνται σε τιμές που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, όριο που «έσπασε» για πρώτη φορά το έργο του Damien Hirst “Lullaby Spring” τον Ιούνιο του 2007, το οποίο πωλήθηκε προς 12,7 εκατ. ευρώ.

Στα ακριβότερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης συγκαταλέγονται πλέον και ο κινέζος Zeng Fanzhi, ο γερμανός Martin Kippenberger και ο βρετανός Peter Doing.

Βρετανία, η μεγαλύτερη αγορά σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Art Price, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στη κορυφαία δεκάδα σε ότι αφορά τις πωλήσεις σύγχρονης τέχνης, και συγκεκριμένα η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία. Στην δεκάδα βρίσκονται και τέσσερις ασιατικές χώρες, η Κίνα, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα.

Η Βρετανία βρίσκεται στην κορυφή, από την ευρωπαϊκή πλευρά, με πωλήσεις 231,9 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Τις καλύτερες επιδόσεις εμφάνισαν ο βρετανός καλλιτέχνης Peter Doing (Νο.5 στην παγκόσμια κατάταξη), με έσοδα 33,9 εκατ. ευρώ, ο Damien Hirst (Νο. 15), ο Glenn Brown (Νο. 25), η Tracey Emin (Νο. 47), ο Antony Gormley (Νο. 59), ο Bansky (Νο. 63), ο Marc Quinn (Νο. 70), η Jenny Saville (Νο. 80), ο Tony Cragg (Νο. 85)και ο Hurvin Anderson (Νο. 95).

Σημειώνεται ότι η Βρετανική αγορά αντιπροσωπεύει το 77% της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η Γαλλία, τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη σε επίπεδο συνολικών πωλήσεων, εμφάνισε μείωση 10% στις πωλήσεις της, που διαμορφώθηκαν στα 26,3 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Artprice
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου