Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Πωλητήριο μπαίνει στο σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στην Αντίμπ


Προς πώληση τίθεται το σπίτι του μεγάλου Κρητικού καλλιτέχνη Νίκου Καζαντζάκη στη γαλλική Αντίμπ, όπου ο κορυφαίος Κρητικός στοχαστής και συγγραφέας πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του, γράφοντας μερικά από τα σημαντικότερα αριστουργήματά του.


Όπως μεταδίδει το eRED, η αποκάλυψη προκάλεσε ήδη κινητοποιήσεις ώστε να εξασφαλισθεί το σπίτι-σύμβολο, που είχε περάσει στην ιδιοκτησία της συζύγου του, Ελένης, η οποία στη συνέχεια το είχε πουλήσει στους σημερινούς ιδιοκτήτες του που τώρα με την σειρά τους προχωρούν στην πώλησή του.

Το πωλητήριο στην πόλη - θέρετρο της Κυανής Ακτής ανακάλυψε θαυμαστής του συγγραφέα σε πρόσφατο ταξίδι του, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με το δήμο Ηρακλείου και την αρμόδια αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη. Προσπάθεια καταβάλει ο δήμος Ηρακλέιου ώστε το ιστορικό σπίτι να περάσει σε ελληνικά χέρια.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε εγκατασταθεί στο σπίτι αυτό με την σύζυγό του Ελένη το 1948 και εκεί εμπνεύστηκε και έγραψε μερικά από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, όπως «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Αλέξης Ζορμπάς» και «Ο Καπετάν Μιχάλης».

Μεταξύ άλλων, το θρυλικό Κρητικό είχε επισκεφθεί στο σπίτι αυτό και η Μελίνα Μερκούρη με τον Ζιλ Ντασέν.

Σημειώνεται ότι στην Αντίμπ, εκτός από μια πλατεία με το όνομα «Νίκος Καζαντζάκης», παραδίπλα και σχεδόν μπροστά στο σπίτι όπου διέμενε στην οδό Rue du Bas Castelet, υπάρχει ένα πανέμορφο καταπράσινο σοκάκι με ένα παγκάκι, πάνω από το οποίο είναι αναρτημένη μια μαρμάρινη πλακέτα προς τιμήν του.

Πηγή: eRED

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου