Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ταινία «Sherlock Holmes» ανακαλύφθηκε μετά από 100 χρόνια


Ο Sherlock Holmes έχει εμφανιστεί στη σκηνή και στην οθόνη πολλές φορές και έχει παιχτεί από δεκάδες ηθοποιούς. Τώρα, χάρη σε μια πρόσφατη ανακάλυψη, οι θαυμαστές του μεγαλύτερου και διασημότερου ντετέκτιβ στο κόσμο θα μπορέσουν να δουν από κοντά μια ‘χαμένη’ ταινία του, η οποία ανακαλύφθηκε μετά από σχεδόν 100 χρόνια.
Το γαλλικό κινηματογραφικό αρχείο Cinémathèque Française ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ανακάλυψε μια βουβή ταινία του Sherlock Holmes στη συλλογή του, η οποία γυρίστηκε το 1916. Η παραγωγή είναι των Essanay Studios και ο τίτλος της είναι «Sherlock Holmes». Πρωταγωνιστής είναι ο William Gillette στο ρόλο του χαρισματικού ντετέκτιβ, ένας ρόλος για τον οποίο ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή.

Ένα αρνητικό της ταινίας είχε αποθηκευτεί στο θησαυροφυλάκιο του αρχείου, αλλά τώρα βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης, χάρη στο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο συνεργάζεται με το Cinémathèque Française.

Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Arthur Bethelet και είναι η τελευταία ταινία στην οποία εμφανίζεται ο Gillette ως Holmes.

Για όσους θέλουν να δουν ένα κομμάτι του Holmes στην ιστορία του κινηματογράφου, η ταινία θα κάνει το Ευρωπαϊκό της ντεμπούτο στο φεστιβάλ αποκατάστασης ταινιών του Cinémathèque Française, «Toute la Mémoire du Monde», τον Ιανουάριο του 2015. Στη συνέχεια, η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ στο Φεστιβάλ Βουβου Κινηματογράφου στο Σαν Φρανσίσκο τον Μάιο του 2015.

Πηγή: EW
Επιμέλεια: Φαίη Τσαμούλη-Κορύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου