Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων: Υποψηφιότητα για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO


Φάκελο υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για τον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατέθεσε στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για την πρώτη υποβολή υποψηφιότητα της Ελλάδας μετά το 2007.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, για την υποβολή της υποψηφιότητας καταρτίσθηκε διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη ενός μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι προδιαγραφές της UNESCO για την κατάρτιση του σχεδίου είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και αποσκοπούν στην ολιστική προσέγγιση του χώρου και την ολοκληρωμένη διαχείρισή του. Το σχέδιο, το οποίο εν μέρει στηρίχθηκε σε παλαιότερο διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο είχε συντάξει ο Δήμος Καβάλας, εξειδικεύει, και οργανώνει χρονικά και κατά προτεραιότητες τις δράσεις που θεωρούνται απαραίτητες για τη βελτίωση και ανάδειξη του χώρου όπως είναι υποδομές προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης της αρχαίας πόλης και των εκτός των τειχών περιοχών, καθώς και δράσεις προβολής και εκπαίδευσης.

Η εγγραφή του μνημείου αναμένεται να επιδράσει θετικά και να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας, για την οποία ανέκαθεν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελούσε σημείο αναφοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου