Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Στο "σφυρί" ακουαρέλα του Αδόλφου Χίτλερ


Έως και 50.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα «πιάσει» μια ακουαρέλα που ζωγράφισε το 1914 ο Αδόλφος Χίτλερ, η οποία θα δημοπρατηθεί το Σάββατο από τον γερμανικό οίκο δημοπρασιών Weidler Auction House.

Η επικεφαλής του οίκου, Kathrin Weidler, δήλωσε στο Reuters πως ο πίνακας, που απεικονίζει το ληξιαρχείο και το παλαιό Δημαρχείο του Μονάχου, είναι ένα από τα περίπου 2.000 έργα που ζωγράφισε ο Χίτλερ από το 1905 μέχρι το 1920, την περίοδο που αγωνίζονταν να βγάλει το «ψωμί» του ως καλλιτέχνης.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται για την επιλογή να δημοπρατήσει έργα του ναζιστή δικτάτορα, που γενικά θεωρείται ότι είναι περιορισμένης καλλιτεχνικής αξίας, η Weidler δήλωσε πως τα όποια παράπονα θα πρέπει να απευθύνονται στους πωλητές –δυο γερμανίδες 70άρες αδελφές.

Η ίδια σημείωσε πως «μέχρι στιγμής έχουμε αιτήματα από τέσσερις ηπείρους και το ενδιαφέρον για αυτόν τον συγκεκριμένο πίνακα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένο». «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ασία. Δεν γνωρίζω αν όλοι αυτοί οι πλειοδότες θα έρθουν οι ίδιοι στον χώρο της δημοπρασίας. Είναι πιθανό, όμως την τελευταία φορά που είχαμε έναν πίνακα από αυτόν τον καλλιτέχνη, αυτό δεν συνέβη».

Σημειώνεται πως πέντε άλλοι πίνακες του Χίτλερ είχαν «πιάσει» σε προηγούμενες δημοπρασίες έως και 80.000 ευρώ, ενώ άλλοι πουλήθηκαν προς μόλις 5.000 ευρώ.


Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου