Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Βέργος: Δημοπρασία νεοελληνικής ζωγραφικής και ιστορικών έργων στις 12 Δεκεμβρίου


Νεοελληνική ζωγραφική, ιστορικά έργα και φιλελληνικά ρολόγια θα περιλαμβάνει η δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει στις 12 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο Ζάππειο ο οίκος δημοπρασιών Βέργος. Θα προηγηθεί έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Η δημοπρασία της 12ης Δεκεμβρίου Η δημοπρασία περιλαμβάνει μια πολύ σημαντική ενότητα πινάκων και λιθογραφιών με θέμα τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, με την οποία επισφραγίστηκε η απελευθέρωση της χώρας μας από τον τουρκικό ζυγό.

Εκτός από πορτρέτα των πρωταγωνιστών της, Κόδριγκτον και Δε Ριγνύ, θα δημοπρατηθεί μια σκηνή της ναυμαχίας φιλοτεχνημένη από τον σπουδαίο Άγγλο ζωγράφο Thomas Luny (1759-1837), που απεικονίζει την κρίσιμη στιγμή της καταστροφής της αιγυπτιακής ναυαρχίδας από την βρετανική.

Την ενότητα συμπληρώνουν δέκα φιλελληνικά ρολόγια κατασκευασμένα στη Γαλλία το δεύτερο τέταρτο του 19ου αιώνα, στον απόηχο των μεγάλων κατορθωμάτων του ελληνικού λαού κατά τη διεξαγωγή του αγώνα του κατά των Τούρκων.

Την κατηγορία της νεοελληνικής ζωγραφικής συγκροτούν 118 επιλεγμένα έργα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν έργα των: Γ. Γαΐτη, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Δ. Διαμαντόπουλου, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Ιακωβίδη, Φ. Κόντογλου, Γ. Μόραλη, Μ. Οικονόμου, Γ. Σπυρόπουλου, Π. Τέτση, Γ. Τσαρούχη, Α. Φασιανού, κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρεται το περίφημο πορτρέτο του Στρατή Δούκα φιλοτεχνημένο το 1923 από τον Φώτη Κόντογλου, ένα εκφραστικό πορτρέτο νεαρής κυρίας ζωγραφισμένο από τον Νίκο Λύτρα, τον αινιγματικό «Τοξότη» του Νίκου Εγγονόπουλου και τον «Μικρό βιοπαλαιστή» του Γεωργίου Ιακωβίδη, θαυμάσιο δείγμα εξιδανικευμένης ηθογραφίας.

ΕΚΘΕΣΗ
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Φιλικής Εταιρείας 20, Κολωνάκι
Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, 7.00 μ.μ. έως 10.00 μ.μ.
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, 10.00 π.μ. έως 9.00 μ.μ.
Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, 10.00 π.μ. έως 9.00 μ.μ.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
Ζάππειο Μέγαρο
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, ώρα 7.00 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου