Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014


Με την απονομή βραβείων και επαίνων για το 2014 «έκλεισε» η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών. Συγκεκριμένα, για το σύνολο του έργου τους τιμήθηκαν ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης, οι συγγραφείς Δημήτρης Καλοκύρης και Γιώργος Χουλιάρας, οι ποιητές Μαρία Λαϊνά και Γιώργος Βέης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στη Μάρτυ Λάμπρου για το βιβλίο της «Με λυμένο χειρόφρενο» (Κέδρος, 2014), το Βραβείο Διηγήματος στην Κατερίνα Δασκαλάκη για τη συλλογή της «'Ατιτλο» (Εστία, 2013) και τα Βραβεία Δοκιμίου στη Σοφία Ντενίση («Ανιχνεύοντας την «αόρατη γραφή». Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού-ρομαντισμού», Νεφέλη, 2014) και στον Μιχαήλ Πασχάλη («Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η Αρχαιότητα», Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2013).

Βραβείο καλύτερης ποιητικής συλλογής νέου ποιητή έλαβε ο Γιάννης Δούκας («Το σύνδρομο Σταντάλ», Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2013), ενώ βραβεία απονεμήθηκαν, επίσης, στον αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα Γιάννη Γιαννόπουλο και στη διακεκριμένη μεσόφωνο Κική Μορφονιού-Κομισοπούλου.

Επίσης, βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός-αρχαιολόγος Χρήστος Δ. Διονυσόπουλος για το βιβλίο «Η Μάχη του Μαραθώνα» (Εκδόσεις Καπόν, 2012), ο καθηγητής Μανόλης Κορρές («Η στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις», Εκδόσεις Μέλισσα, 2014), το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για το εθνικής σημασίας έργο του στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού, καθώς και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) για την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας, αλλά και για την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με σημαντικότατο εκδοτικό και ερευνητικό έργο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου