Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Γυρίζουν σελίδα οι καλλιτεχνικές σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας


Η αποκατάσταση των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, οι οποίες ήταν γραφειοκρατικά χωρισμένες για τόσες δεκαετίες.

Ακόμα και πριν την ανακοίνωση-έκπληξη για την αποκατάσταση των σχέσεων, μουσικοί και των δυο χωρών συμμετείχαν σε πολιτιστικές ανταλλαγές που άρχισαν τα τελευταία χρόνια, παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Σύμφωνα με τους New York Times, η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα για αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα των χωρών που σπονσοράρουν την τρομοκρατία θα μπορούσε να βάλει τέλος στους χρονοβόρους ελέγχους ασφαλείας, που συχνά δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στους κουβανούς καλλιτέχνες που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στις ΗΠΑ. Η χαλάρωση των εμπορικών περιορισμών θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους αμερικανούς παρουσιαστές να αρχίσουν να καταβάλουν αμοιβές στους κουβανούς καλλιτέχνες που φέρνουν στις ΗΠΑ, οι οποίοι δια νόμου λαμβάνουν μικρότερες ημερήσιες αποζημιώσεις και έξοδα κίνησης. Και φυσικά, η άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών θα κάνει ευκολότερες τις περφορμανς αμερικανών καλλιτεχνών στην Κούβα.

Οι αλλαγές υπόσχονται να ενισχύσουν τους καλλιτεχνικούς δεσμούς που άρχισαν να αναπτύσσονται μεταξύ των δυο κρατών εδώ και δεκαετίες, ιδιαίτερα όταν ο αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ Dizzy Gillespie και ο κουβανός παίκτης της κόνγκα Chano Pozo συνεργάστηκαν και ξεκίνησαν την αφροκουβανική επανάσταση της τζαζ. Οι δεσμοί αυτοί έχουν διατηρηθεί και ενισχυθεί με τη πάροδο των χρόνων, βοηθώντας πολλές φορές να ξεπεραστούν σοβαρά εμπόδια.

Μια από τις μεγαλύτερες χορευτικές μπάντες της Κούβας, οι Los Van Van, που ιδρύθηκαν το 1969, δεν είχαν τη δυνατότητα να περιοδεύσουν στις ΗΠΑ μέχρι την δεκαετία του 1990, και ακόμα και μετά από αυτό αναγκάστηκαν να ακυρώσουν πολλές περιοδείες λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Οι κουβανοί καλλιτέχνες έχουν εκθέσει έργα τους σε αμερικανικές γκαλερί και μουσεία, όμως κάποιες φορές απαγορεύτηκε στους ίδιους να συμμετέχουν στα εγκαίνια των εκθέσεών τους, καθώς δεν τους χορηγήθηκε βίζα.

Σε μια άλλη περίπτωση, το 2009, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης ακύρωσε περιοδεία της στην Κούβα καθώς οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές, ενώ έδωσαν άδεια στην ορχήστρα να μεταβεί στην Κούβα, ωστόσο έκρινε πως δεν μπορούσαν να μεταβούν και οι χορηγοί που πλήρωναν για την τουρνέ.

Πάντως, οι αλλαγές στον κόσμο της τέχνης μετά την ανακοίνωση της αποκατάστασης των σχέσεων των δυο χωρών, εκτιμάται ότι θα είναι εξελικτικές και όχι επαναστατικές. Επιφανείς κουβανοί καλλιτέχνες ήδη εκθέτουν έργα τους σε γκαλερί και μουσεία ανά τον κόσμο –περισσότερο στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ- ενώ πλέον εκτιμάται πως θα υπάρξει μεγαλύτερη επαφή μεταξύ των κουβανικών και αμερικανικών μουσείων.

Πηγή: New York Times
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου