Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Έκθεση για τους Σελτζούκους χωρίς τους… Τούρκους!


Χωρίς εκθέματα από την Τουρκία και ενδεχομένως ακόμα και το Ιράν και τη Ρωσία κινδυνεύει να μείνει η μεγάλη έκθεση για τους Σελτζούκους που ετοιμάζει το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την Hurriyet, η Τουρκία αρνείται να δανείσει αντικείμενα σε κορυφαία Βρετανικά και Αμερικανικά μουσεία, μέχρις ότου επιλυθεί το ζήτημα των κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Μάλιστα, ήδη εκφράζονται ανησυχίες πως στην έκθεση δεν θα συμμετέχουν ούτε αντικείμενα από αντίστοιχες συλλογές του Ιράν και της Ρωσίας.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε σειρά διεκδικήσεων για μια λίστα «κλεμμένων» -όπως υποστηρίζει- αντικειμένων που βρίσκονται στις συλλογές μουσείων της Βρετανίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ», αναφέρει από την πλευρά του το The Art Newspaper. «Παρά την αλλαγή στην ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και στην αρμόδια αρχή για τα μουσεία της χώρας, φαίνεται πως το Met δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα για δανεισμό αντικειμένων, μετά από μια ακανθώδη αρχική συζήτηση με την Άγκυρα. Πάντως, σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει «ανοικτό στις διαπραγματεύσεις» με το Met, σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι «άβολο και για τις δυο πλευρές».

Η έκθεση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2016 και έχουν ήδη προσεγγιστεί διάφορα μουσεία για δάνεια από τις Ισλαμικές συλλογές στους -μεταξύ των οποίων το Βρετανικό Μουσείο και το David Collection της Κοπεγχάγης, σημειώνει η Hurriyet.

Οι Σελτζούκοι ήταν τουρκικό φύλο καθώς και μουσουλμανική σουνιτική δυναστεία που επικράτησε σε διάφορα τμήματα της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής δια μέσου της Περσίας, από τον 11ο έως τον 14ο αιώνα. Ίδρυσαν το σουλτανάτο των Μεγάλων Σελτζούκων που εκτεινόταν από τη Μικρά Ασία μέχρι την Περσία, το οποίο ήταν και ο στόχος της Α' Σταυροφορίας.


Πηγή: Hurriyet
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου