Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Άνοιγμα σε ιδιωτικές επενδύσεις για τα μουσεία της Ιταλίας


Στον ιδιωτικό τομέα στρέφεται η Ιταλία στην προσπάθειά της να αυξήσει την κερδοφορία ορισμένων πολιτισμικών θησαυρών της, όπως η πινακοθήκη Uffizi στην Φλωρεντία και η πινακοθήκη Borghese στη Ρώμη.

Όπως μεταδίδει η Guardian, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας της ιταλικής κυβέρνησης, τα πολιτισμικά κέντρα της Ιταλίας θα αρχίσουν να ανοίγουν περισσότερα εστιατόρια, καταστήματα δώρων, θα προσφέρουν ξεναγήσεις και θα προσθέσουν περισσότερες υπηρεσίες φιλικές προς τους τουρίστες, προκειμένου να αρχίσουν να αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη.

Το σχετικό διάταγμα για τα μουσεία θα δημιουργήσει 18 νέα γραφεία για τα μεγαλύτερα πολιτιστικά σημεία της χώρας. Τα γραφεία αυτά θα αρχίσουν να δέχονται ιδιωτικές προσφορές από ιταλικές και διεθνείς επιχειρήσεις για την ενίσχυση ορισμένων μουσείων, με στόχο την άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα μόνο 190 από τα 450 κρατικά ιταλικά μουσεία προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες στους τουρίστες.

Τα έσοδα των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ιταλίας ανήλθαν σε μόλις 380 εκατ. ευρώ πέρυσι και, σύμφωνα με την La Repubblica απέφεραν κέρδη μόλις 30 εκατ. ευρώ, ή 50 σεντς ανά ιταλό πολίτη. Συγκριτικά, το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι εμφάνισε έσοδα 2,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Μάλιστα, όπως σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος, το εστιατόριο του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης από μόνο του έβγαλε περισσότερα χρήματα απ’ όσο όλα τα ιταλικά μουσεία μαζί!

Πηγή: The Guardian
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου