Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Στα "σκαριά" έκθεση με αντικείμενα των Χάιντα του Καναδά στην Ελλάδα


Περισσότερα από 120 τεχνουργήματα της φυλής Χάιντα του Καναδά πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, πιθανότατα στις αρχές του επόμενου χρόνου, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδεύουσας έκθεσης τέχνης καναδών ιθαγενών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Globe and Mail, η ανακοίνωση για την έκθεση έγινε πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη από τον γενικό διευθυντή του Καναδικού Ιστορικού Μουσείου, Jean-Marc Blais.

Το μουσείο, μαζί με το McCord Museum του Μοντρεάλ, θα δανείσουν τα περισσότερα ιστορικά τεχνουργήματα των ιθαγενών Χάιντα, ενώ υπάρχουν αντικείμενα και από διάφορες άλλες συλλογές.

Ο Blais είχε βρεθεί στην ιστορική ελληνική πόλη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση λεπτομερειών αναφορικά με την έκθεση "Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα έως τον Μέγα Αλέξανδρο", η οποία ξεκινά τον ερχόμενο μήνα στο Μοντρεάλ και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Σικάγο και την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον κ. Blais, η έκθεση με αντικείμενα των Χάιντα δείχνει πως οι πολιτισμικές σχέσεις Ελλάδα-Καναδά δεν είναι "ένας μονοδιάστατος τύπος σχέσης όπου η Ελλάδα μας στέλνει την κληρονομιά της"

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως η έκθεση θα παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ο τόπος και χώρος της έκθεσης δεν έχει ακόμα καθοριστεί, όμως είναι γνωστό πως ο πρέσβυς του Καναδά, Robert Peck, θα επιθυμούσε να την δει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.


Πηγή: The Globe and Mail
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου