Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Νορβηγία: Ανακαλύφθηκε η πρώτη χριστουγεννιάτικη ταινία της Disney


Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς για την Disney όταν κατά τη διάρκεια μιας απογραφής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Νορβηγίας ανακαλύφθηκε το σχεδόν ολοκληρωμένο αντίγραφο της πρώτης χριστουγεννιάτικής ταινίας του Walt Disney με τίτλο «Empty Socks». 


Μέχρι σήμερα, η ταινία κινουμένων σχεδίων είναι γνωστή μέσω ενός αποσπάσματος διάρκειας 25 δευτερολέπτων, το οποίο βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMa).

«Το ανακαλύψαμε στο αρχείο μας και αν το MoMa ενδιαφέρεται, θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε να του δοθεί ένα αντίγραφο» δήλωσε ο επικεφαλής του κινηματογραφικού τμήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Νορβηγίας, Eirik Frisvold Hanssen και πρόσθεσε πως ένα ψηφιακό αντίγραφο της ταινίας έχει ήδη δοθεί στην εταιρία της Walt Disney.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Empty Socks» ανακαλύφθηκε το 2008, ωστόσο δεν είχε ταυτοποιηθεί μέχρι φέτος. «Στην αρχή δεν γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για ένα χαμένο θησαυρό» δήλωσε ένας εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης.

«Η ταινία προβλήθηκε στη Νορβηγία το 1929 και ενώ αντίγραφα σε άλλες χώρες χάθηκαν, αυτό της Νορβηγίας κατέληξε στο αρχείο μας» δήλωσε ο Hanssen.

Στην ταινία, ο Oswald, το τυχερό κουνέλι, προκάτοχος του Μίκυ Μάους, ντύνεται σαν Άγιος Βασίλης και γιορτάζει τα Χριστούγεννα με ορφανά παιδιά.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Empty Socks» προβλήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο Όσλο την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Φαίη Τσαμούλη-Κορύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου