Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Στην Ecole Normale Superieure το αρχείο του Κώστα Αξελού


Στην βιβλιοθήκη της υψηλού κύρους γαλλικής σχολής «Ecole Normale Superieure» δωρήθηκαν τα αρχεία του Κώστα Αξελού, 90 χρόνια μετά τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα στοχαστή.

Πρόκειτια για σειρόγραφα, φωτογραφίες, προσωπικές σημειώσει και βιβλία, τα οποία εκτίθενται σε 11 βιτρίνες με πανό με τον τίτλο: «Κώστας Αξελός, Στοχαστής του παιγνιδιού του κόσμου», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τη θεωρητική προσέγγιση του Αξελού γι αυτό που ονομάζει «παιγνίδι του κόσμου» και που έχει καταγράψει σε κυκλική απεικόνιση: φύση- άνθρωπος- ιστορία- λόγος- η οντότητα του κόσμου εν τω γίγνεσθαι- Θεός- φύση.

Η επιλογή της Ecole Normale Superieure για τη δωρεά των αρχείων έγινε ύστερα «από πολλή σκέψη» ανέφερε η σύντροφος του Αξελού, Κατερίνα Δασκαλάκη, σημερινή πρέσβειρα στην Ουνέσκο στο Παρίσι. «Πρόκειται για ένα ίδρυμα με μεγάλη ιστορία, ιδρύθηκε από τον Ναπολέοντα πολύ λίγο μετά την επανάσταση και κυρίως, διαθέτει μια βιβλιοθήκη με ένα ήδη πολύ σοβαρό φιλοσοφικό αρχείο».

«Είναι σημαντικό» προσθέτει «οι σπουδαστές που κάνουν έρευνα, να έχουν άμεση πρόσβαση και στα αρχεία του Αξελού, που είναι μια από τις πιό σημαντικές σκέψεις του εικοστού αιώνα. Σήμερα εποχή της παγκοσμιοποίησης, βλέπουμε ότι έχει μιλήσει για "πλανητική σκέψη" και "πλανητικό άνθρωπο" πριν από 50-60 χρόνια. Εχει πει πράγματα που επιβεβαιώνονται, είναι σκέψη που προβάλλεται στο μέλλον και κατά τούτο μπορεί να βοηθήσει τους νεότερους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου