Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Άρωμα… Madoff στην αγορά σπανίων χειρογράφων


Ένα νέο σκάνδαλο, που θυμίζει πολύ την περίπτωση του αμερικανού πρώην χρηματιστή και επενδυτικού συμβούλου Bernie Madoff, κλονίζει την αγορά τέχνης. Κορυφαίος γάλλος έμπορος χειρογράφων που φέρεται να «έστησε» δική του επιχείρηση-πυραμίδα, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών, οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει σε κατάσχεση της συλλογής του.

Σύμφωνα με το The Art Newspaper, η περίπτωση του Gerard Lheritier, έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν του Bernard Madoff, ο οποίος καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκισης για απάτη: τα ποσά που εμπλέκονται στην υπόθεση ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ ενώ οι αγοραστές των χειρογράφων, δείχνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στον Lheritier, θεωρούσαν ότι έκαναν μια ασφαλή επένδυση σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ευρώπης.

Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται στις 18 Νοεμβρίου, όταν περίπου 100 αξιωματικοί των αρμόδιων γαλλικών αρχών έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του Lheritier, της Aristophil, καθώς και στα παραρτήματά της στο Λουξεμβούργο, τις Βρυξέλλες και τη Νίκαια. Η αστυνομία κατάσχεσε όλα τα χρήματα που υπήρχαν στους λογαριασμούς της εταιρείας και την ανάγκασαν να κλείσει.

Η Aristophil είναι ύποπτη για «ομαδική απάτη» και για ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ο Lheritier φαίνεται πως είχε εφεύρει έναν νέο τρόπο πωλήσεων: τα τελευταία 11 χρόνια αγόραζε μεγάλες ποσότητες πολύτιμων εγγράφων –όπως το μανιφέστο του Σουρεαλισμού του Andre Breton, την διαθήκη του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ ή το πιστοποιητικό γάμου του Ναπολέοντος. Προσέφερε προς πώληση τα χειρόγραφα αυτά, διαιρεμένα σε εκατοντάδες μετοχές. Στους πελάτες του έλεγε πως, μετά από πέντε χρόνια, η Aristophil θα επαναγόραζε το μερίδιό τους με τόκο τουλάχιστον 40%. Εδώ όμως ήταν και η «παγίδα», αφού οι πελάτες νόμιζαν πως η εταιρεία εγγυόταν την πληρωμή, όμως στο συμβόλαιο δεν υπήρχε καμία τέτοια υποχρέωση.

Ωστόσο, η εταιρεία πάντοτε κατέβαλε αυτά τα ποσά, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη 18.000 επενδυτών, οι οποίοι μόνο τον περασμένο χρόνο πλήρωσαν 160 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με την δικαστική εντολή, αντίγραφο της οποίας έχει στη διάθεσή του το The Art Newspaper, η καταβολή των ποσών κατέστη δυνατή μόνο λόγω των νέων πωλήσεων, έτσι ώστε οι νέοι επενδυτές να πληρώνουν στην ουσία αυτούς που πωλούσαν τα μερίδιά τους.

Σύμφωνα με τον δικαστή, πρόκειται για μια τυπική επιχείρηση «πυραμίδα», κάτι που όμως ο Lheritier αρνείται κατηγορηματικά. Όπως υποστηρίζει, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ένας «κατασκευαστής ακινήτων, ο οποίος πρέπει να πωλήσει τα διαμερίσματά του προκειμένου να χτίσει νέα».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και δεν έχει ξεκινήσει επισήμως ποινική έρευνα.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου