Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Διχάζει η «πρώιμη Mona Lisa» - Σε έκθεση στη Σιγκαπούρη το πορτραίτο


Το πορτραίτο μιας πρώιμης Mona Lisa, οι ιδιοκτήτες του οποίου ισχυρίζονται ότι φιλοτεχνήθηκε από τον Leonardo Da Vinci πριν την γνωστή εκδοχή της, εκτίθεται για το κοινό στη Σιγκαπούρη.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι ιδιοκτήτες του πίνακα υποστηρίζουν ότι τα τεστ και οι αναλύσεις που έγιναν επιβεβαιώνουν πως ο Da Vinci ζωγράφισε το συγκεκριμένο πορτραίτο 10 χρόνια πριν την γνωστή εκδοχή της Mona Lisa. Ωστόσο, η γνησιότητα του πίνακα αμφισβητείται. Ο ειδήμονας στη ζωγραφική του Da Vinci, Martin Kemp, λέει πως πρόκειται «για ένα ακόμα αντίγραφο της Mona Lisa, ένα ατελές αντίγραφο, και τίποτα άλλο». «Το γεγονός ότι εκτίθεται στην Σιγκαπούρη και δεν προβάλλεται σε σοβαρά μουσεία ή γκαλερί είναι σημαντικό από μόνο του», τονίζει.

Από την πλευρά του, το Ίδρυμα Mona Lisa της Ελβετίας, το οποίο διαχειρίζεται τον πίνακα, αναφέρει πως ιστορικές αποδείξεις, γνώμες άλλων ειδημόνων καθώς και η χρονολόγηση με τη μέθοδο του άνθρακα και οι περαιτέρω επιστημονικές δοκιμές, δείχνουν την αυθεντικότητά του. «Αισθανόμαστε πως οι τελευταίες ανακαλύψεις και η νέα επιστημονική ανάλυση που μόλις διενεργήθηκε, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ότι πρόκειται για έργο του Da Vinci», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, David Feldman.

Το πορτραίτο της πρώιμης Mona Lisa ανακαλύφθηκε το 1913 από συλλέκτη τέχνης, κατά την επίσκεψή του σε βρετανό αριστοκράτη στο Σόμερσετ.

Ο πίνακας θα εκτίθεται έως και τον Φεβρουάριο στο Arts House του παλαιού κοινοβουλίου της Σιγκαπούρης, και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία.


Πηγή: BBC
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου