Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Προστατευόμενες πολιτισμικές ζώνες σε Συρία και Ιράκ ζητά η UNESCO


Τη δημιουργία «προστατευόμενων πολιτισμικών ζωνών» γύρω από σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία και το Ιράκ ζήτησε η γενική διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova.

Ανοίγοντας τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για της απειλές στην πολιτιστική κληρονομιά και τη διαφορετικότητα στις προαναφερθείσες χώρες, η κα. Bokova πρότεινε η αρχή να γίνει στο Χαλέπι, και ειδικότερα στο Τέμενος Ουμαγιάντ. «Δεν είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση», τόνισε.

Η ίδια αποκήρυξε τους διωγμούς των μειονοτήτων, τις επιθέσεις κατά σημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και το παράνομο εμπόριο πολιτισμικών αντικειμένων «στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την εσκεμμένη πολιτισμική κάθαρση με τη χρήση ακραίας βίας».

Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 500 decision-makers, ειδήμονες και εκπρόσωποι του Ιράκ και της Συρίας, καθώς και διευθυντές διεθνών μουσείων και ακαδημαϊκοί, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Συνθήκη του 1954 για την Προστασία της Πολιτιστικής Περιουσίας στην Περίπτωση Ένοπλης Σύγκρουσης και τα επιπλέον πρωτόκολλα της Συνθήκης, αλλά και να μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία έναντι των εσκεμμένων επιθέσεων κατά σημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, πράξεις οι οποίες αναγνωρίζονται ως έγκλημα πολέμου. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ισχυρή στήριξή τους σε πρόταση για διεθνή απαγόρευση του εμπορίου αρχαιοτήτων από τη Συρία.

Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου