Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Συναυλία των Ν. Σπανού-Ν. Ζαφρανά στο Baumstrasse
Ο κόντρα τενόρος Νικόλας Σπανός με τον πιανίστα Νίκο Ζαφρανά επισκέπτονται την Αθήνα για μία μοναδική συναυλία στο Baumstrasse το Σάββατο 10 Ιανουαρίου στις 20.30. Θα παρουσιάσουν το έργο Winterreise, op. 89, D.911 των Franz Schubert, Wilhelm Müller. 

Ένα έργο σημαντικό και εξαιρετικά απαιτητικό τόσο για τον τραγουδιστή όσο και για τον πιανίστα. Oι δύο ερμηνευτές με την τρίτη τους επίσκεψη στο Baumstrasse καθιερώνουν έναν ιδιαίτερο “αγιασμό” για την νέα χρονιά. Ο Νίκος Ζαφρανάς συνοδεύει ιδανικά την μαγική φωνή του Νικόλα Σπανού και μας προσκαλούν σε ένα χειμωνιάτικο ταξίδι στην παγωνιά και τα σκοτάδια του έρωτα.

Ο καθηγητής Max Müller, γιος του ποιητή Wilhelm Müller, σημειώνει ότι ο κύκλος τραγουδιών του Schubert επιδρά δραματικά όπως μία πλήρης τραγική όπερα. Το Winterreise του Schubert δεν είναι απλώς μια συλλογή τραγουδιών πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα (τον χαμένο ή ανεκπλήρωτο έρωτα), αλλά είναι τελικά ένας δραματικός μονόλογος, με διάρκεια πάνω από μία ώρα. Παρότι μερικά τραγούδια του κύκλου περιλαμβάνονται μεμονωμένα σε ρεσιτάλ, πρόκειται για ένα έργο που συνήθως παρουσιάζεται ολοκληρωμένο. Η ένταση και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις του ποιητικού έργου είναι προσεκτικά χτισμένες ώστε να εκφράσουν τη λύπη του εραστή, και είναι αναπτυγμένες σε σχεδόν παθολογικό βαθμό από την πρώτη ως την τελευταία νότα.

Τα τραγούδια αντιπροσωπεύουν τη φωνή του ποιητή στον ρόλο του εραστή, και συγκροτούν μια διακριτή αφήγηση και μια δραματική αλληλουχία. Στην πορεία του κύκλου ο ποιητής, του οποίου η αγαπημένη πλέον ποθεί κάποιον άλλο, φεύγει από το σπίτι της μυστικά τη νύχτα, αφήνει την πόλη και ακολουθεί το ποτάμι και τα απότομα δρομάκια προς ένα χωριό. Έχοντας επιθυμήσει το θάνατο, συμφιλιώνεται επιτέλους με τη μοναξιά του. Η παγωνιά, το σκοτάδι, και το άγονο χειμωνιάτικο τοπίο αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα στην καρδιά του, και καθώς συναντά διάφορους ανθρώπους και αντικείμενα στο δρόμο του, αυτά γίνονται το θέμα των διαδοχικών τραγουδιών στο μοναχικό του ταξίδι. Είναι στην πραγματικότητα ένα αλληγορικό ταξίδι της καρδιάς...

Διεύθυνση: Σερβίων 8, Αθήνα
Ημερομηνία: 10 Ιανουαρίου
Ώρα: 20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου