Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

"Πωλητήριο" σε εθνικούς θησαυρούς εξετάζει η Γαλλία


«Παράθυρο» για πώληση θησαυρών από τις συλλογές μεγάλων μουσείων και πινακοθηκών «ανοίγει» η Γαλλία, προκειμένου να ενισχύσει τα οικονομικά της χώρας.Σύμφωνα με το Artnetnews, η πρωτοβουλία εντάσσεται στο νομοσχέδιο που παρουσίασε τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Emmanuel Macron, το οποίο περιλαμβάνει σχέδια για πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 10 δις. ευρώ.

Όπως μεταδίδει η αγγλόφωνη γαλλική ιστοσελίδα The Local, οι συντάκτες της σχετικής βουλευτικής έκθεσης υποστηρίζουν πως εκατοντάδες χιλιάδες έργα τέχνης «φράζουν» τα πίσω δωμάτια των μουσείων σε όλη τη Γαλλία, και πολλά από αυτά δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο κοινό και συχνά βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Ο Guillaume Cerutti, επικεφαλής της Sotheby’s France, ο οποίος ερωτήθηκε από τους συντάκτες της έκθεσης, υποστήριξε πως η Γαλλία θα πρέπει να κινηθεί περισσότερο προς την κατεύθυνση του μοντέλου που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, όπου μεγάλοι πολιτιστικοί θεσμοί όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMA) κάποιες φορές πωλούν μη χρησιμοποιημένα κομμάτια των συλλογών τους προκειμένου να αντλήσουν πόρους για την απόκτηση πιο «σχετικών» έργων τέχνης.

Όπως δήλωσε, κάτι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η «αφύσικη σπατάλη» που παρατηρείται στις εθνικές συλλογές. Μόνο στο Λούβρο, για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 250.000 έργα κρυμμένα σε παραγεμισμένα δωμάτια.

Σύμφωνα με τον Cerutti, τα μουσεία θα πρέπει να έχουν την επιλογή να πωλούν έργα που βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές για τουλάχιστον 50 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν λάβει το «πράσινο φως» από μια αρμόδια επιτροπή ειδημόνων.

Πάντως, αν και μια τέτοια κίνηση θεωρείται αμφιλεγόμενη και είναι σίγουρο ότι θα προκαλούσε εντονότατες αντιδράσεις, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία πουλά θησαυρούς για να ενισχύσει τα οικονομικά της. Το 2013 Το παλάτι των Ηλυσίων έβγαλε «στο σφυρί»1.000 μπουκάλια καλό κρασί, προκειμένου να χρηματοδοτήσει εργασίες ανακαίνισης.


Πηγή: Artnet News, The Local
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου