Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Έκθεση "Πυροτεχνήματα εκτός εποχής - Ριβιέρα" στο θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα

Η έκθεση Πυροτεχνήµατα εκτός εποχής – Ριβιέρα είναι µια άκαιρη πρόσκληση. Φτάνει πριν ή µετά την περίοδο λειτουργίας των θερινών σινεµά, νωρίτερα ή αργότερα από την τουριστική σεζόν στην Κυανή Ακτή. Είναι µια πρόσκληση που καλεί σε µια αντεστραµµένη επίσκεψη.

Η έκθεση επισκέπτεται τη Ριβιέρα εκτός εποχής, όταν είναι κλειστή, µη προσβάσιµη και αθέατη. Kοιτάει µια διαφορετική όψη της, ένα άλλο ενδεχόµενο, πέρα από την καθιερωµένη της χρήση και λειτουργία. Επιχειρεί να δηµιουργήσει ένα περιβάλλονπαρατήρησης µέσα από µια ποιητική µετατόπιση, µέσα από µια συνθήκη ‘εκτός τόπου και χρόνου’ που αναπτύσσεται όπως ένα όνειρο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Την περίοδο που η Ριβιέρα δε λειτουργεί ως σινεµά αποκτά µια παράλληλη, κρυφή ζωή. Η περίφραξη την διαχωρίζει από ό,τι βρίσκεται τριγύρω ενώ η φύση ανακτά το ρυθµό της σε αυτήν· µοιάζει µε κήπο που µεγαλώνει µόνος του και µε χωράφι σε αγρανάπαυση. H έκθεση, εκκινώντας από την ‘παράλληλη ζωή’ της Ριβιέρας, συνθέτει µια παράλληλη αφήγηση η οποία διαπραγµατεύεται την εµπειρία των τόπων, τις αναπαραστάσεις και συνδηλώσεις τους: από τα Εξάρχεια στην Κυανή Ακτή, από ένα θερινό σινεµά σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο.

Ταυτόχρονα, η εκτός εποχής, άκαιρη πρόσκληση είναι µια συζήτηση για τον καιρό. Ο καιρός και η εποχή έχουν τη διττή σηµασία των µετεωρολογικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν µια περίοδο σε ένα τόπο. Μέσω του εποχικού χαρακτήρα ορισµένων δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, συνηθειών και προορισµών εξερευνάται η ροή του χρόνου όπως ορίζεται από τη φύση, την οργάνωση της κοινωνίας, την καθηµερινή ζωή. Μέσα από την επίσκεψη ενός υπαίθριου χώρου το χειµώνα διερευνώνται µια σειρά από παράγοντες που ρυθµίζουν τις εποχές και επιδρούν στην ατοµική και συλλογική εµπειρία.

Συµµετέχουν οι: Πάκυ Βλασσοπούλου, Ζωή Γιαµπουλντάκη, Mike Gibisser, Joan Jonas, Βαλεντίνα Κάργα, Χρυσάνθη Κουµιανάκη, Κοσµάς Νικολάου, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κώστας Ρουσσάκης, Ελένη Φύλα

Επιµέλεια: Γαλήνη Νόττι

Κινηµατογράφος Ριβιέρα

Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια

Διάρκεια έκθεσης: 30 Γενάρη – 1 Φλεβάρη 2015

Εγκαίνια: Παρασκευή 30 Γενάρη, 20:00

Σάββατο 31 Γενάρη & Κυριακή 1 Φλεβάρη: 18:00 – 23:00

e-mail επικοινωνίας: galini.notti@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου