Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Βραβείο Μένης Κουμανταρέας θέσπισε η Εταιρεία Συγγραφέων


Βραβείο «Μένης Κουμανταρέας», το οποίο θα απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενους μυθιστοριογράφους, θέσπισε η Εταιρεία Συγγραφέων, στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους της και κορυφαίου πεζογράφου Μένη Κουμανταρέα.

Η επιτροπή του Βραβείου απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της εταιρείας Θανάση Βαλτινό, Μάρω Δούκα και Αχιλλέα Κυριακίδη.

Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων, «στο έργο του Μένη Κουμανταρέα, η συγγραφική δεινότητα και η ξεκάθαρη ματιά αποτελούν αρετές που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του πεζογραφικού τοπίου στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα και επηρέασαν το έργο πολλών νεότερων πεζογράφων.

Ο Μένης Κουμανταρέας όχι μόνο υποστήριζε τους νέους συγγραφείς, αλλά και με το συγγραφικό του ήθος, αποτέλεσε γι αυτούς λαμπρό παράδειγμα ώστε να συνεχίσουν τη μεγάλη παράδοση που ήδη είχε η χώρα μας μετά την περιώνυμη γενιά του ’30 και τους μεταπολεμικούς πεζογράφους.

Το έργο του, απαλλαγμένο από νατουραλίστικες ευκολίες, οδηγεί τον αναγνώστη στις δύσκολες ατραπούς της απαιτητικής λογοτεχνίας και σηματοδοτεί μια νέα πορεία στην ελληνική πεζογραφία, μακριά από ηθογραφικούς ακροβατισμούς και σχοινοτενείς περιγραφές.

Η κάθε λέξη του έχει λόγο να υπάρχει μέσα στο κείμενο και φωτίζει απαραίτητες πτυχές που καθιστούν τους ήρωες του αναγνωρίσιμους και το ύφος του ξεχωριστό.

Για το λόγο αυτό, η θέσπιση του βραβείου για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς αποτελεί και ένα στοίχημα τόσο για την Εταιρεία Συγγραφέων που το θεσμοθετεί όσο και για τους νέους συγγραφείς, για τους οποίους ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τα προς κρίση βιβλία (έκδοσης του 2015) στα μέλη της επιτροπής, στις διευθύνσεις :

ΒΑΛΤΙΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Αστυδάμαντος 66-68, 116 34 Αθήνα
Τηλ.: 210-7218793, Fax: 210- 7256509
e-mail: xarisfnd@otenet.gr

ΔΟΥΚΑ ΜΑΡΩ
Θεμιστοκλέους 49, 154 51 Νέο Ψυχικό
Τηλ.: 210-6714739
e-mail: indoukas@googlemail.com


ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Μικράς Ασίας 26, 115 27 Αθήνα
Τηλ.: 210-7795714
e-mail: achilleas.kyriakidis@gmail.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου