Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Διστάζει η Ελλάδα να δανείσει αγάλματα στο Βρετανικό Μουσείο


Προβλήματα στην επερχόμενη έκθεση του Βρετανικού Μουσείου για το αρχαίο ελληνικό κάλλος δημιουργεί η απόφασή του Βρετανικού Μουσείου να στείλει ένα από τα λεγόμενα «Ελγίνεια Μάρμαρα» στη Ρωσία, αφού τώρα τα ελληνικά μουσεία από τα οποία έχει ζητήσει δάνεια για την έκθεση, καθυστερούν να απαντήσουν.

Σύμφωνα με το The Art Newspaper, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως ζητήθηκε δάνειο από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την έκθεση «Defining Beauty: The body in ancient Greek art», η οποία εγκαινιάζεται στις 6 Μαρτίου, όμως το ελληνικό μουσείο δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση.

Η ιστοσελίδα σημειώνει πως οι σχέσεις μεταξύ των δυο μουσείων είναι φιλικές –μάλιστα το Βρετανικό Μουσείο έχει δανείσει 24 αντικείμενα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-, όμως το δάνειο για την επερχόμενη έκθεση δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί επισήμως λόγω των εντάσεων που προκλήθηκαν στις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει το άγαλμα του Ιλισσού στο Μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, η ιστορική αυτή απόφαση του Βρετανικού Μουσείου –καθώς ήταν η πρώτη φορά που δανείζει κάποιο από τα Γλυπτά του Παρθενώνα- έχει ήδη οδηγήσει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλα μουσεία. Μάλιστα, το Βρετανικό Μουσείο φέρεται να εξετάζει σοβαρά τρία αιτήματα για δάνεια.

Σε ότι αφορά την έκθεση «Defining Beauty: The body in ancient Greek art», γνωστοποιήθηκε πως θα εκτεθούν έξι από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μεταξύ των οποίων το γλυπτό του Ιλισσού, της Ίριδας και του Διονύσου. Επίσης, θα υπάρξουν δάνεια από την Κροατία και τα Μουσεία του Βατικανού.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου