Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Πολωνία: Δικαστήριο στη Κρακοβία θα κρίνει την έκδοση ή μη του Πολάνσκι στις ΗΠΑ


Πολωνοί εισαγγελείς έστειλαν αίτημα σε δικαστήριο της Κρακοβίας για την έκδοση του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι στις ΗΠΑ, σχετικά με την υπόθεση βιασμού της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιμερ το 1977.«Οι περαιτέρω ενέργειες για την υπόθεση θα εξαρτηθούν από το δικαστήριο» ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της. Το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει για την έκδοση ή μη του πολωνικής καταγωγής σκηνοθέτη.

Ο σκηνοθέτης δήλωσε ένοχος το 1977 για παράνομη σεξουαλική συνεύρεση με την 13χρονη Σαμάνθα Γκέιμερ στη διάρκεια φωτογράφισης στο Λος Αντζελες έπειτα από κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ. Παρέμεινε 42 ημέρες στη φυλακή στο πλαίσιο συμφωνίας με τις Αρχές και η οποία προέβλεπε την τρίμηνη κράτησή του, αλλά τον επόμενο χρόνο διέφυγε στη Γαλλία θεωρώντας ότι ο δικαστής που θα δίκαζε την υπόθεσή του ενδεχομένως να ανέτρεπε τη συμφωνία και να τον έστελνε στη φυλακή για χρόνια.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοση του Πολάνσκι. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα για τα γυρίσματα ταινίας που αφορά την απόφαση Ντρέιφους, ανακρίθηκε από τον εισαγγελέα.

Το 2009 ο Πολάνσκι συνελήφθη στη Ζυρίχη, εξαιτίας του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης εις βάρος του, και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Το 2010 αφέθηκε ελεύθερος, ύστερα από την απόφαση των ελβετικών αρχών να μην τον εκδώσουν στις ΗΠΑ.

Πηγή: in.gr, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου