Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Το ΚΑΣ απέρριψε την εξαγωγή στην Αγγλία αρχαιοτήτων από τη συλλογή Ιόλα


"Όχι" είπε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη χορήγηση άδειας εξαγωγής εννέα έργων που βρίσκονται στην κατοχή της ανηψιάς του Αλέξανδρου Ιόλα, επικαλούμενο λόγους προστασίας των αρχαιοτήτων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για δύο τμήματα από δύο υπερφυσικά αγάλματα, από τα οποία το ένα απεικονίζει τον φαραώ Ραμσή Β΄, δύο πορτρέτα Φαγιούμ, μία Σφίγγα από την Αλεξάνδρεια, καθώς και μια κεφαλή ρωμαϊκών χρόνων, η οποία φέρει στον λαιμό την επιγραφή Ερμής και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μοναδικό έργο, ελλαδικού εργαστηρίου, που συνδυάζει τον ρωμαϊκό τύπο του πορτρέτου του Τραϊανού. Το έργο δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης των 10 χρόνων της διακυβέρνησης του Ρωμαίου αυτοκράτορα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο αριθμός των απεικονίσεων του Τραϊανού από τον ελλαδικό χώρο είναι ελάχιστος. Ήταν, δε, μεταξύ των τριών που, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του 2011, θα αγοραζόταν από το ελληνικό δημόσιο.

Η Ελένη Κουτσούδη - Ιόλα είναι νόμιμη κάτοχος 54 αντικειμένων και εικόνων, που προέρχονται από τη Συλλογή Ιόλα, κατά τις αποφάσεις του 1987 και του 2011. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, τρία από τα αντικείμενα της συλλογής πρέπει να περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο έναντι 6.000 ευρώ, αγορά που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Η ενδιαφερόμενη, πάντως, είχε στο αίτημά της κι ένα δεύτερο σκέλος, που συνέδεε με την απόφαση ως προς την εξαγωγή των αρχαίων: Τη δωρεά στο ελληνικό δημόσιο 24 γλυπτών, δύο εικόνων και 16 αγγείων. Ως προς αυτό, το συμβούλιο γνωμοδότησε να επανέλθει από την αιτούσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου