Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το Δαχτυλίδι του Θησέα τα πρώτα αντικείμενα της δράσης «Αθέατο Μουσείο»


Το δαχτυλίδι του Θησέα και η σαρκοφάγος μιας ιερής γάτας είναι τα πρώτα αντικείμενα που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της νέας δράσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αθέατο Μουσείο», που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και θα διαρκέσει για δυο μήνες.

Στόχος της δράσεης είναι να παρουσιάσει πολλά από τα αριστουργήματα που κρύβονται στις αθέατες αίθουσές του, με σκοπό κάθε δυο μήνες να παρουσιάζεται στο κοινό ένα μικρό ή μεγάλο άγνωστο αριστούργημα.

Η δράση ξεκινά με το Δαχτυλίδι του Θησέα, ένα χρυσό μυκηναϊκό κόσμημα από την Ακρόπολη, που χρονολογείται στον 15ο αι. π. Χ. Το δαχτυλίδι που βρέθηκε τυχαία τη δεκαετία του '50 στα Αναφιώτικα, μέσα στα χώματα τα οποία είχαν απορριφθεί κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών για την επέκταση του παλαιού μουσείου της Ακρόπολης.

Το χρυσό κόσμημα, που ανήκε στους Μυκηναίους άρχοντες της Αθήνας, απεικονίζει το άλμα πάνω από τη ράχη του ταύρου (τα γνωστά ταυροκαθάψια), μια μινωική σκηνή με συμβολισμούς, που αν και άγνωστοι στις μέρες μας, είναι ικανοί να μεταφέρουν πολλούς συνειρμούς. Φαίνεται πάντως ότι δεν είναι άσχετοι με την παράδοση και τους μύθους της πόλης, που συσχέτιζαν τον πρώτο βασιλιά της Αθήνας, τον Θησέα, με την εξολόθρευση του Μινώταυρου και του πανίσχυρου βασιλιά της Κρήτης, του Μίνωα.


Σύμφωνα με την παράδοση της πόλης, ο πρώτος βασιλιάς-συνοικιστής ο Θησέας, καθυπόταξε την άγρια δύναμη του Μινώταυρου και του πανίσχυρου βασιλιά Μίνωα της Κρήτης. Κι ένας άλλος αθηναϊκός μύθος που θέλει τον βασιλιά Μίνωα να ρίχνει το δακτυλίδι του στη θάλασσα προκαλώντας τον Θησέα να το βρει, διεκδικεί τη μαγική του επαλήθευση με τον ωραιότερο τρόπο.
Η επόμενη έκθεση θα αφορά μια πολυτελή σαρκοφάγο ιερής γάτας, η οποία βρίσκεται στις αποθήκες της αιγυπτιακής συλλογής, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση και των υπολοίπων εκθέσεων.

Άλλες δράσεις για το 2015 αφορούν στην αναβάθμιση και στον εμπλουτισμό του ιστοτόπου του μουσείου (www.namuseum.gr), καθώς και σε δύο νέες περιοδικές εκθέσεις. Η πρώτη, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, θα αποτελεί έναν εικονικό περίπατο στην Αθήνα των περιηγητών του 17ου και του 18ου αιώνα, ενώ η δεύτερη θα έχει θέμα τα έγχορδα μουσικά όργανα που συνδέονται με τον θεό Απόλλωνα και κυρίως τη λύρα. Παράλληλα θα παρουσιαστεί μια πειραματική προσέγγιση του ήχου και των τεχνικών παιξίματός της, προσφέροντας μια βασική εξοικείωση με τις γενικές αρχές της αρχαίας ελληνικής μουσικής». Παράλληλα θα συνεχιστούν οι πρωινές συναυλίες, καθώς και οι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που φιλοξενούνται στο καφέ, δράσεις που εμπλουτίζουν, με τον πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, τη μουσειακή εμπειρία των επισκεπτών του πρώτου αρχαιολογικού μουσείου της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου