Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Αγορά τέχνης: Φούσκα… διαρκείας βλέπουν οι dealersΑισιόδοξοι ότι η αγορά τέχνης θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία για το προβλέψιμο μέλλον, δηλώνουν οι βρετανοί έμποροι τέχνης.

Όπως μεταδίδει το Artnews Net, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρήγγειλε η London Art Fair, που άνοιξε τις πύλες της στις 20 Ιανουαρίου, το 51% των γκαλερί που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η αγορά τέχνης θα εμφανίσει καλύτερες επιδόσεις απ’ ότι το προηγούμενο έτος, ενώ το 45% δήλωσε πως θα παραμείνει στάσιμη.

Πρόκειται για μια σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι, όταν το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η αγορά θα κινηθεί ανοδικά, ωστόσο δείχνει πως λίγοι είναι οι έμποροι τέχνης που θεωρούν ότι τους επόμενους μήνες πρέπει να περιμένουμε ένα μεγάλο κραχ. Σημειωτέον, το 2014 ήταν μια εξαιρετική χρονιά –λόγω και των ποσών-ρεκόρ που άντλησαν μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών στις πωλήσεις σύγχρονης τέχνης- η οποία δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεραστεί.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, δεδομένου ότι η βρετανική αγορά έχει σημειώσει πτώση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη που παρήγγειλε η British Art Market Federation, οι πωλήσεις έργων τέχνης και αντικών στη Βρετανία μειώθηκαν κατά 3% στα 12,8 δις. δολάρια το 2013, έναντι αύξησης 10% παγκοσμίως.

Σε ερώτηση για τους συγκεκριμένους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους στην αγορά τέχνης, οι γκαλερί που συμμετείχαν στην έρευνα έδειξαν ως βασικό παράγοντα την έκθεση έργων διεθνώς (30%), τη συνεργασία με άλλες γκαλερί (27%), ενώ μόνο το 15% λένε πως οι online ενέργειες αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα στην ενίσχυση των πωλήσεών τους.

Η 27η London Art Fair, που πραγματοποιείται στο Business Design Center του Λονδίνου, θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου