Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Κοινή δραματική σχολή δημιουργούν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και Εθνικό Θέατρο Ελλάδoς


Η δημιουργία κοινής δραματικής σχολής είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) και Εθνικού Θεάτρου Ελλάδoς (ΕΘΕ), σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν στη Λευκωσία οι δυο φορείς.Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνεργασία περιλαμβάνει θέματα θεατρικής εκπαίδευσης επιμόρφωσης, οργάνωσης, λειτουργίας και θεατρικής τεχνολογίας. Οι κοινές καλλιτεχνικές δράσεις φιλοδοξούν να ενισχύσουν τον πολιτιστικό διάλογο Ελλάδας - Κύπρου, να αναδείξουν τις κοινές εθνικές και πολιτισμικές καταβολές των δύο κρατών και να συσφίξουν τους δεσμούς τους, συμβάλλοντας στη βελτίωση του θεατρικού μας προϊόντος μέσω της ανταλλαγής θεατρικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στα δυο θέατρα ο διευθυντής του ΕΘΕ, Σ. Χατζάκης, ανακοίνωσε την απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να στηρίξει τη συμμετοχή του ΘΟΚ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, αναφέροντας ότι είναι αδιανόητος ο αποκλεισμός του κρατικού θεάτρου της Κύπρου. Όπως ανέφερε, το ΕΘΕ προτείνει μια συμπαραγωγή το 2016 ώστε, αν υπάρχουν κάποια εμπόδια για την είσοδο του ΘΟΚ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, να συμμετέχει ο ΘΟΚ μέσω του Εθνικού.

Ο πρόεδρος του ΕΘΕ, Γιώργος Στεφανάκης, διερωτήθηκε γιατί άργησε αυτή η συνεργασία και γιατί δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα το Εθνικό Θέατρο σ' αυτό που λέει ο ιδρυτικός του νόμος, να βγαίνει εκτός συνόρων.

Ο πρόεδρος του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής, σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι ένα πρωτοπόρο εκκολαπτήριο θεάτρου, ένα κέντρο πολιτισμού, δημιουργώντας ένα εξωστρεφές, καινοτόμο και υποδειγματικό μοντέλο στην ΕΕ.

Ο Ι. Τουμαζής ανέφερε ότι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεργασίας με το Εθνικό πρέπει να ιδωθεί μέσα στο πλαίσιο μιας συστηματικής προσπάθειας του ΘΟΚ να διευρύνει τη δράση του πέραν της Κύπρου και κυρίως στον Μεσογειακό και Ευρωπαϊκό χώρο.

Αυτή η συνεργασία ουσιαστικά εγκαινιάζεται τον Μάιο, όταν το ΕΘΕ και ο ΘΟΚ, σε συνεργασία με το Ισραήλ, θα παρουσιάσουν επί σκηνής τις τρεις επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Συγκεκριμένα, κάθε μια από τις τρεις χώρες που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος θα δραματοποιήσουν και θα παρουσιάσουν από μια επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Στη συνέχεια, και οι τρεις παραστάσεις μαζί ίσως παρουσιαστούν το 2017 στην Πάφο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου